2024. április 29. - Péter

Az MSZP-sek tartózkodtak a Barroso-szavazáson

Az MSZP európai parlamenti delegációja egységesen tartózkodott az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén a José Manuel Barroso bizottsági elnökjelöltről tartott szavazáson - közölte a delegáció az MTI-vel.
2009. szeptember 16. szerda 18:08 - HírExtra
"Nem értünk egyet azzal, hogy az Európai Bizottság elnökéről az október 2-i írországi népszavazás előtt szavazzon az EP, így ugyanis sajátos jogi helyzet állhat elő. A bizottság elnökjelöltjéről még a jelenlegi nizzai szerződés értelmében szavazott a parlament, míg a teljes Európai Bizottságról már a lisszaboni szerződés értelmében dönthetünk." - érveltek a magyar szocialista EP-képviselők.

"A két szerződés vonatkozó szabályozásainak eltérése miatt előállhat az az abszurd helyzet, hogy a bizottsági elnökjelölt kisebb támogatottságot élvez, mint az általa vezetett testület, ezáltal saját legitimitása kérdőjeleződik meg egy olyan időszakban, amikor határozott vezetésre van szükség az Európai Bizottság élén" - tették hozzá. Arról, hogy milyen álláspontot képviselnek majd a biztosok egész testületéről való szavazáskor, csak később, a jelöltek meghallgatását követően döntenek.

"Figyelembe vesszük, hogy miként reagál Barroso bizottsági elnök az európai baloldal, illetve a magyar szocialisták által megfogalmazott követelésekre. Szocialista európai parlamenti delegációként nem adhatunk zöld utat az elnöknek mindaddig, amíg nem kapunk garanciát arra, hogy a baloldali értékeket a Bizottság politikájában érvényre juttatja" - szögezték le.

Az MSZP EP-delegációja kilátásba helyezte: amennyiben azt tapasztalják, hogy a javaslataikat beépítik az Európai Bizottság munkaprogramjába, akkor támogatni tudják az új összetételű testületet. A magyar szocialista EP-képviselők kitértek arra is: a keddi meghallgatáson nem kaptak egyértelmű választ arra a kérdésre, vajon az újonnan felállítandó alapjogi biztosi intézmény hatáskörébe tartozik-e majd a történelmi nemzeti kisebbségek, a romák és a migráns kisebbségek ügye.

"Ez kulcsfontosságú Magyarország számára. A szavazatunkat döntően befolyásolja, hogy milyen biztosi portfóliót kap Magyarország. Különösen fontos lenne az energiaüggyel, a kutatás-fejlesztéssel, az élelmiszerbiztonsággal, a fogyasztóvédelemmel, az alapjogokkal és a regionális politikával foglalkozó portfólió" - írta közleményében az MSZP EP-delegációja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását