2024. május 15. - Zsófia, Szonja

H1N1: egy adag oltás is elég a megelőzéshez?

Ausztrál és amerikai kutatók csütörtökön jelentették be, hogy egyetlen adag újinfluenza elleni vakcina is elegendő védelmet nyújt egy felnőttnek, az oltás után tíz napon belül kialakul a védettség.
2009. szeptember 11. péntek 14:03 - HírExtra
A CSL elnevezésű ausztrál oltóanyaggyártó vállalat most közzétett tanulmánya szerint a beoltott emberek 75-től 96 százaléka védettséget szerzett már az első vakcina után, ami megegyezik a szezonális influenza elleni védőoltások hatékonyságával. A bejelentés figyelemre méltó, mert a szakemberek korábban arra számítottak, hogy két adag vakcina használatára lesz szükség a védettség kialakulásához.

A pénteken nyilvánosságra kerülő amerikai adatok alátámasztják az ausztrál eredményeket és azt mutatják, hogy a védettség gyorsan kialakul, mondta el Anthony Fauci, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) munkatársa az Associated Press amerikai hírügynökség kérdésére válaszolva.

A most közzétett adatok felnőttekre vonatkoznak, a gyerekekkel végzett klinikai próbák eredményeit még nem közölték.

Az újinfluenza elleni oltóanyag kínai előállítói már egy hete bejelentették, hogy elég egy dózis az oltásból, ám minden gyártó kissé másként készíti el a vakcinát, ezért több bizonyítékra volt szükség.

Az ausztrál CSL tanulmányát a New England Journal of Medicine című orvosi szaklap tette közzé csütörtökön. A vizsgálatban 240 felnőtt vett részt, az emberek fele 50 év alatti, másik fele 50 év fölötti, bár kipróbálták a dupla adagot is, a vakcina egyetlen, szokásosan 15 mikrogrammos dózisa elegendőnek bizonyult.

A CSL tanulmányában ugyanazokat a mellékhatásokat tapasztalták, mint amelyek a szezonális influenza elleni oltóanyagnál is előfordulnak. A résztvevők 45 százalékánál jelentkeztek enyhe reakciók: fejfájás, karfájdalom vagy kipirosodás az oltás helyén.
Az illetékes amerikai szakemberek arra szólítják fel a lakosságot, hogy adassák be a már most rendelkezésre álló, szezonális influenza elleni védőoltást, hogy amikor októberben elérhetővé válik az újinfluenza elleni vakcina, arra is mielőbb sort keríthessenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását