2024. május 19. - Ivó, Milán

Bandázó hollók

Az ifjú hollók néha csapatokba verődnek, hogy elcsenjék a felnőtt madarak zsákmányát. Az egyébként magányos állatok azért változtattak viselkedésükön, mert így előnyhöz juthatnak - vélik norvég kutatók.
2009. május 27. szerda 07:34 - HírExtra
Walesben (gyakorta látni akár harminc fiatal hollót, ahogy csapatosan kutatnak táplálék után. A norvégiai Trondheim Műszaki és Tudományegyetemének (NTNU) biológusa, Jonathan Wright brit kollégájával, az exeteri egyetemen dolgozó Sasha Dall-lal figyelte meg a wales-i madarakat.

Azon a vidéken gyakran eszegetnek elhullott juhok teteméből a hollók. Amennyiben egy hollópár ilyen lakomára lel, vérmesen őrzi azt az éhes fajtársakkal szemben. A fiatalok így még egy aprócska húscafathoz sem igen juthatnak hozzá.

A fiatal hollók esténként alvócsoportokba tömörülnek, napközben azonban magányosan kóborolnak. Wright és Dall Walesben megfigyelt egy nagyjából kétszáz madarat számláló éjjeli csapatot. Felfedezték, hogy azok a madarak, amelyek nappali felderítő repüléseik alkalmával elhullott állatra bukkantak, egyes fajtársaiknak bizonyos repülési manőverekkel "elmesélték". Másnap a hírnökök hat-hét segítővel indultak a tetemhez - hogy a helyszínen elüldözzék a terület tulajdonosait a terített asztaltól. Ez így folytatódott a következő napokban, míg a tetemet meg nem ették - tudósít a német Die Welt című lap online kiadása (www.welt.de).

További vizsgálatok segítségével kiderítették a kutatók, hogy egyes fiatal hollók állandó bandákba álltak össze, és naponta együtt kutattak egy bizonyos területen táplálék után. "Csoportosan könnyedén elhessegettek egy hollópárt egy tetem mellől, és nem kellett maguk elé engedniük más fajtársakat sem" - magyarázták a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását