2024. május 2. - Zsigmond

Megkövesedett trópusi őserdő a sztyeppén

Megkövesedett trópusi őserdő maradványaira talált a Moszkvától mintegy 6200 kilométerre keletre lévő Csita körüli sztyeppén egy véletlenül arra utazó férfi. Jurij Kazikin végrehajtó vidéki kiküldetésbe tartott éppen, amikor az út mellett hatalmas fatörzse
2008. szeptember 25. csütörtök 08:22 - Hírextra
Kazikin a környéken kérdezősködve megtudta: tavaly nyáron egész erdőre való megkövesedett fát ástak ki, és lerakták a törzseket az út mentén.

A férfi megkereste a közeli természetvédelmi terület vezetőjét, s immár vele együtt elvittek egy méteres darabot a csitai geológiai múzeumba. Ott ekkora darabokat még nem láttak, de kisebb megkövült fadarabokat találtak már az Ingodi, a Csityinka és más folyók környékén.

A múzeum munkatársai azt vizsgálják, milyen fa lehetett a kődarab, amikor még élt, de a korábban fellelt kisebb darabok között már találtak a mai pálmafák ősétől származót: levelei az itt élő dinoszauruszok táplálékául szolgáltak.

A jelek szerint a Bajkálon túli területen valamikor trópusi őserdők voltak, amelyeket valamilyen katasztrófa során víz, vagy agyag légmenetesen betakart. Ezért a fák nem tudtak elrohadni, hanem az ásványi sók kiszorították belőlük a szerves vegyületeket, s megkövültek, megőrizve formájukat, helyenként kérgüket, de néha még leveleiket is.

A Földön kevés megkövesedett erdő ismert. A leghíresebb az Egyesült Államokban, Arizona és Új-Mexikó államok határán lévő Petrified Forest - Megkövesedett erdő - Nemzeti Park, amelyet természetesen a világon egyedülállóként hirdetnek. A különböző földtörténeti korszakokból azonban van hasonló például Görögországban - Leszbosz szigetén -, Argentínában (Patagóniában), Egyiptomban, Namíbiában és Szudánban. A legősibb - mintegy 570-250 millió éves - megkövült fák az ukrajnai Alekszejevo-Druzskovka járásban láthatók.

A megkövesedett erdők mindenhol szigorú védelem alatt állnak és turisták tömegeit vonzzák.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását