2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nyálból nyert fehérjével diagnosztizálnak

Egy új teszt segítségével az emberi nyál fehérjéinek elemzésével nagy pontossággal, fájdalommentesen diagnosztizálható a szájüregi rák - közölték amerikai kutatók.
2008. október 1. szerda 11:18 - Hírextra
A teszt az esetek 93 százalékában megjósolhatja a szájrák bizonyos típusát - írják a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói a Clinical Cancer Research című szaklap szerdai számában.
Az UCLA más kutatóhelyekkel együtt dolgozta ki az emberi nyál fehérjetérképét, amelyet márciusban tettek közzé. A térképben az emberi nyálmirigyben található 1116 egyedi fehérjét azonosították.

Ez az eredmény több, nyálra alapozott diagnosztikus teszt kifejlesztését teszi lehetővé, ezek közül a mostani az egyik első.

Az UCLA fogorvosi karának kutatói 64 embert vizsgáltak, akiknek előzően pikkelysejtes karcinómát találtak a szájában. Nyálukat összehasonlították 64 egészséges ember nyálával. Megállapították, hogy öt fehérje-biomarker együttesen 93 százalékos valószínűséggel jósolta meg a szájrákot.
"Úgy vélem, egy teszt, mely ezeket a biomarkereket méri, gyakorlati használatba kerülhet a jövőben" - mondta Shen Hu, a kutatás vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását