2024. május 20. - Bernát, Felícia

Pécs visszavásárolná a vízművet

Visszavásárolná a pécsi önkormányzat a Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi francia tulajdonrészét, a közgyűlés ennek első lépéseként felmondta a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást csütörtökön.
2009. szeptember 10. csütörtök 19:56 - HírExtra
A közgyűlés a képviselők nagy többségének támogatása mellett fogadta el a javaslatot, amelyben arra kérik a francia tulajdonost, hogy szeptember végéig kösse meg a részvényhányad visszaadására, és a jogviszonyok lezárására vonatkozó megállapodásokat.

Az indoklás szerint a város a jövőben saját, önkormányzati tulajdonú társasággal szeretné ellátni az üzemeltetői feladatokat, mert "ez szolgálja leginkább a pécsiek érdekeit és ez garantálja teljes mértékben a pécsiek vízellátásának biztosítását".

A Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi részvénycsomagját 1995-ben a fideszes Páva Zsolt korábbi polgármestersége idején értékesítette az önkormányzat. A mintegy 360 embert foglalkoztató, több mint 70 dél-, nyugat- és közép-dunántúli település, egyben negyedmillió ember vízellátását és szennyvizének elvezetését biztosító vállalatban jelenleg Pécsnek 50,05, a Suez csoportnak 48,05, 10 kistelepülésnek pedig 1,9 százalékos tulajdoni hányada van.

A cég nyereségesen működik: 2008-ban 5,8 milliárd forint árbevétel mellett 267 millió forint adózott eredményt produkált, szemben a 2007. évivel, amikor az árbevétel 5,5 milliárd, az eredmény pedig 352 millió forint volt.

A társaság évente 800 millió forint és egymilliárd forint közötti összeget fordított fejlesztésekre, az alkalmazott szennyvíztechnológia korszerűsítésére, gépészeti felújításokra,

vezetékek, s egyebek mellett bekötések cseréjére is.

A városvezetés és a menedzsmentjogokat birtokló francia tulajdonosok viszonya azonban egyre feszültebbé vált az elmúlt években. Ennek jele volt, hogy a közgyűlés nem fogadta el a cég elmúlt két évi mérlegét.

Az MTI képviselőktől úgy értesült: a tulajdonostársak romló viszonyát az okozza, hogy a város szeretné, ha a nyereség Pécsett maradna, s nem egy francia befektető kapná meg. A közelmúltban a részvénytársaság gazdálkodásának átvizsgálásával megbízott szakértő megállapította, hogy az osztalékon túl a kisebbségi tulajdonos menedzsmentdíja és a leányvállalati rendszerének működtetése évente mintegy félmilliárd forintba kerül.

Az önkormányzat úgy számol, hogy az együttműködés felmondásáért 1,3 milliárd forint kártérítés illetné meg a kisebbségi tulajdonost. A részvénycsomag értékéről nincs adat, ahogy arról sem, honnan teremti elő a mintegy 32 milliárd forint adóssággal küszködő Pécs a visszavásárláshoz szükséges forrást.

A vízmű kommunikációért felelős munkatársát az MTI-nek nem sikerült elérnie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását