2024. május 9. - Gergely

NATO: súlyos hiba volt a légitámadás

Súlyos hiba volt az elmúlt heti, az afganisztáni Kunduz tartományban végrehajtott és egyes források alapján polgári áldozatokat is követelő légicsapás egy titkos NATO-jelentés szerint.
2009. szeptember 10. csütörtök 14:32 - HírExtra
Csütörtöki berlini sajtóinformációk szerint az afganisztáni nemzetközi békeerő, az ISAF véleménye alapján készült NATO-beszámoló a támadást kezdeményező német Bundeswehr-parancsnokkal szemben azt a vádat fogalmazza meg, hogy elhibázott döntést hozott és nem mérte fel kellően a körülményeket.

Georg Klein ezredes - a vád szerint - túllépte hatáskörét, nem tartotta be a támadási parancsok kiadásához szükséges szolgálati utat, de legfőképp hibásan mérte fel a helyzetet. A tálibok ugyanis az általuk elrabolt két üzemanyag-szállító járművel nem fenyegették közvetlenül az ISAF egységeit és ezen belül a Kunduzban állomásozó Bundeswehr-kontingenst. A jelentés szerint a légicsapás előtt adott esetben szárazföldi erők bevetésével lehetett volna eljárni.

Klein ezredes a Bundeswehr-katonák állítólagos veszélyeztetettségére hivatkozva indítványozta a légicsapást, amely több forrás szerint nemcsak tálib, hanem polgári áldozatokat is követelt. Ezek számával kapcsolatban ellentmondóak az értesülések. Mindenesetre Németországot hevesen bírálták a nyugati szövetségesek. Legutóbb David Miliband brit és Bernard Kouchner francia külügyminiszter sürgetett közös nyilatkozatban haladéktalan vizsgálatot, ismételten utalva arra: a NATO-nak mindent meg kell tennie az afganisztáni polgári áldozatok elkerülésére.

Angela Merkel kancellár után ugyanakkor csütörtökön Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is elutasította a bírálatokat, azokat elhamarkodottnak nevezve. Steinmeier hangsúlyozta: az ország NATO- és uniós partnereitől azt várja el, hogy megvárják az elmúlt heti támadásról készülő hivatalos jelentést és ne alkossanak ítéletet anélkül, hogy ismernék a tényeket. Hasonlóan vélekedett a német védelmi minisztérium szóvivője is, aki csütörtöki nyilatkozatában a sajtóban kiszivárgott NATO-beszámolót spekulációkon alapuló "útijelentésnek" minősítette. A minisztérium szerint minden fajta állásfoglaláshoz meg kell várni a hivatalos jelentés elkészültét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását