2024. április 28. - Valéria

Bírálja a Fidesz a BKV üzemeltetését

A közvélemény szédítésének tartja a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, hogy ugyanaz az MSZP tesz majd rendet a BKV-nál, amelyik a jelenlegi helyzetet előidézte a közszolgáltató cégeknél a városüzemeltetésében.
2009. szeptember 10. csütörtök 18:07 - HírExtra
Tarlós István csütörtökön a BKV működési problémáival foglalkozó sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra: a városvezetés eddigi kijelentéseivel ellentétben szocialista politikusok csütörtökön azt közölték, hogy a BKV már nem állami támogatást kapna, hanem csak egy lehetőséget arra, hogy meglévő, csaknem 90 milliárd forintos hitele mellé újabbakat vegyen fel. Ezzel az újabb, 35 milliárd forint körüli hitellel, valamint a 4-es metrónál elbukott 56 milliárddal, a csepeli szennyvíztisztítónál kapott 12 milliárd forintos büntetéssel, az idei költségvetésben tervezett 35 milliárdos hitellel, továbbá a napokban felmerült újabb 17 milliárd forintos hitellel "összességében 435 milliárd forintra rúgna" a fővárosra háruló teher, amit nem tudni mikor és miből tud a jelenleg 160 milliárd forintos adósságú város rendezni - mondta.

Tarlós István kijelentette: a Fidesz nem juttatta volna ide a várost, teljesen más szellemiségben, struktúrában, módszerekkel, egészen mást akarnak és fognak csinálni.

Az újabb hitelek csak arra jók, hogy ebben az önkormányzati ciklusban a fizetésképtelenséget el tudja kerülni a BKV. Ennek azonban szerinte csak politikai jelentősége van. Ezzel egyszerűen becsapják a budapestieket, és a következő ciklusra kezelhetetlen helyzetet idéznek elő. Utalva arra, hogy szimpla kommunikációs trükk Horváth Csaba azon ígérete, hogy három hónapon belül rendbe teszi a BKV-t, megjegyezte, hogy jelenleg csak a Fidesznek van világos elgondolása arra, hogy mit is kellene tenni a BKV-nál, illetve a városüzemeltetés terén. Elképzeléseiket rövidesen ismertetni is fogják - fűzte hozzá.

Tarlós István kitért arra, hogy folytatják a gyanús ügyek felgöngyölítését a BKV-nál. Mint mondta, az ügyészségen köt ki rövidesen az a 16 millió forintos szerződés is, amit a fénymásolók felmérésére kötöttek a cégnél. Részletek ismertetése nélkül a frakcióvezető bejelentette, hogy a jövő héten "a következő bomba a gyógyfürdőknél robban", jogászaik ugyanis "elképesztő" szerződésre bukkantak ott is. Megerősítette azt a korábbi kijelentését, hogy az egész budapesti MSZP belebukott abba, ami az elmúlt három évben történt az általuk felügyelt városüzemeltetés terén.

A számukra elfogadhatatlan dolgok közt szólt arról is, hogy a "homoszexuálisok tüntetéséről" a BKV kisföldalattijával menekítették ki Gyurcsány Ferencet. E módszer pártállami jellegét kiemelve, leszögezte, hogy bárki is lesz jövőre az MSZP főpolgármester-jelöltje, akár politikus lesz, akár nem, minden jel szerint "dróton fogják rángatni" és ehhez hasonló pártállami módszereket fognak alkalmazni.

Kérdésekre rámutatott a frakcióvezető arra, hogy a kormány által garantált hitelt is kamatostól kell majd visszafizetnie a cégnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a szocialisták korábban arról beszéltek, hogy az ellenzék miatt nem lehet leváltani Kocsis István BKV-vezérigazgatót, a koalíciós béke helyreálltával, azonban bármikor megtehetnék ezt. Úgy tűnik azonban, hogy "Steiner és Burány urak ebben a kérdésben nem mondtak igazat", mivel az MSZP fővárosi frakcióvezetője és a pártelnök ma már posztján hagyná a vezérigazgatót. Közölte, hogy összeférhetetlen, elfogadhatatlan dolognak tartanák azt, ha a BKV igazgatóságát a kormány delegáltja vezetné. Megjegyezte, attól, hogy a BKV felügyelőbizottságába nem képviselők kerülnének, attól a jelöltek még nem lennének függetlenek az őket delegáló párttól, csoporttól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását