2024. április 28. - Valéria

Vita a rendőrök arcáról

Jogellenes az adatvédelmi biztos szerint, ha intézkedő rendőrök arcát felismerhető módon közzéteszik. Péterfalvi Attila szerint az intézkedő rendőr nem tekinthető közszereplőnek, így hozzájárulása nélkül arcát nem lehet nagy nyilvánosság előtt bemutatni.
2007. november 1. csütörtök 21:28 - Hírextra

Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet elnöke viszont azt mondta az RTL Klub Híradójának, hogy az adatvédelmi biztos értelmezése téves.

Évek óta tisztázatlan, hogy a híradásokban be lehet-e mutatni az intézkedő rendőrök arcát. A rendőrség ezért megkérte az adatvédelmi biztost, foglaljon állást a kérdésben.

A rendőrökre vonatkozó speciális jogszabály szerint a rendőröknek azonosíthatónak kell lenniük a nevük, beosztásuk, rendfokozatuk azonosítószáma alapján, de ez a jogszabály a rendőr arcképét nem említi, mint nyilvános adatot - mondta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Egyetlen kivétel lehet: ha a rendőr minden kétséget kizáróan beleegyezett, hogy a kamera felvegye az arcát, és hogy be is mutassák azt például a televízióban.

Az RTL Klub úgy tudja, a rendőrség egy konkrét ügy miatt kérte az adatvédelmi biztos állásfoglalását, ezután döntöttek. Az intézkedő rendőrök arcát a beleegyezésük nélkül ezentúl nem mutathatják a híradásokban.

Más véleményen van a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elnevezésű jogvédő szervezet. Szerintük a rendőrök intézkedés közben közhatalmat gyakorolnak, így képmásuk is nyilvános adatnak számít. Abban a szervezet elnöke is egyetért, hogy ez csak az intézkedéseknél igaz, más esetekben nem lehet bemutatni a rendőrök arcképét.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását