2024. május 21. - Konstantin

Az adócsökkentés bebetonozását kérte Kóka

Az adócsökkentés "bebetonozását" kérte a liberális frakció a pénzügyminisztertől és a kormánytól.
2009. szeptember 9. szerda 17:32 - HírExtra
"Azt kértük, hogy betonozzuk be az elhatározott adócsökkentést, betonozzuk be az elhatározott 17 százalékos egykulcsos adórendszert" - mondta az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője, aki három párttársa, Geberle Erzsébet, Horn Gábor és Magyar Bálint társaságában találkozott a Pénzügyminisztériumban a tárca vezetőjével.

Kóka János közölte, azt kérték, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodásban, illetve a költségvetés hároméves, kitekintő számaiban rögzítsék, hogy 2010-ben és 2011-ben milyen módon és ütemben lehet bevezetni a 17 százalékos, lényegében egykulcsos adót.

A frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy 2010-től ötmillió, 2011-től pedig 15 millió forintos határig vezetnék be a 17 százalékos személyi jövedelemadót.

Elmondta, hogy a megbeszélésen arról is szó volt, hogy nem lesz szükség további megszorításokra ahhoz, hogy 2011-ben 15 millió forintos határig ki tudják terjeszteni a 17 százalékos adókulcsot. Szerinte ehhez elegendő, ha a következő kormány tartja a jelenlegi által meghirdetett szigorú kiadási pályát.

Kitért arra is, hogy a megbeszélésen szóba kerültek a gazdaságfejlesztés kérdései. Arra kérték a kormányt és a pénzügyi tárcát, hogy hozzák meg azokat a lépéseket, amelyek nyomán lesz pénz a gazdaság fejlesztésére, hogy a kis- és középvállalkozások kedvezőbb feltételek mellett juthassanak hitelhez és tőkéhez, illetve csökkenhessenek az adminisztrációs terheik.

Elmondta, megállapodásra jutottak abban, hogy a kormány 2010-ben is befizeti az Innovációs Alapba a rá eső részt. Kijelentette, hogy erre konkrét ígéretet kaptak.
A szabad demokraták határozott kérésként fogalmazták meg, hogy 2010-ben a közoktatásban az informatikai normatíva összegét emeljék a korábbi szintre.

Kitért arra is, hogy álláspontjuk szerint csak úgy lehet 120 milliárd forintot kivonni az önkormányzati rendszerből, ha csökkentik az önkormányzatok feladatait, de megőrzik a reformértékkel bíró intézkedéseket. Utóbbiakra említette példaként a kistérségi együttműködés támogatását költségvetési eszközökkel, illetve a kistérségi óvodák és iskolák rendszerének létrehozását.

A megbeszélésen áttekintették a költségvetés fő számait. Úgy fogalmazott, hogy a jövő évre tervezett gazdasági teljesítményt és hiánycélt, valamint az adócentralizáció csökkenő mértékét alapul véve a frakció támogatni tudja a büdzsé alapjául szolgáló elképzeléseket.

A költségvetés támogatásáról viszont további konzultációk után döntenek majd.
Oszkó Péter pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a liberális frakció által felvetett kérések lényegében egybeesnek a kormány gazdasági célkitűzéseivel. Kitért arra, hogy a költségvetés tervezésekor irányadó volt számukra az az elképzelés, amely szerint az elfogadott adócsökkentési program határozza meg 2010-re, és akár a későbbi évekre is az ország gazdaságpolitikáját.

Kérdésre válaszolva cáfolta azokat a híreket, hogy a jövő évi költségvetésben nem jut pénz a gázártámogatásra. Kijelentette, hogy a büdzsében van energiaár-támogatási keretszám. Közölte, hogy ezt az előirányzatot a "Robin Hood-adóból" származó bevételek biztosítják.

Cáfolta, hogy az egyházak támogatása csökkenne a legnagyobb mértékben.
Kóka János arra a kérdésre, hogy van-e egyeztetés az SZDSZ pártvezetése és frakciója között azt mondta, Horn Gábort kérte fel arra, hogy egyeztessen az SZDSZ költségvetési tárgyalásokra kijelölt egyik vezetőjével, Ikvai-Szabó Imrével. Hozzátette, Retkes Attilát pártelnököt meghívták a pénteki frakcióülésre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását