2024. április 23. - Béla

Sokasodnak hazánkban a telephely nélküli cégek

Folyamatosan emelkedik a Magyarországon telephely nélkül tevékenykedő külföldi társaságok száma, és a becslések szerint összforgalmuk több ezer milliárd forint lehet évente.
2009. szeptember 8. kedd 15:30 - HírExtra
Adataik szerint mintegy 1.800-2.000 olyan külföldi cég van, amely telephely nélkül tevékenykedik, partnerekkel kötött szerződés kapcsolat, vagy pénzügyi képviselet útján. A konstrukció, amely alapján tevékenységhez kötötten letelepedés nélkül tevékenykedhet egy uniós vagy harmadik országbeli vállalkozás az Európai Unió bármely országában, az áruk szabad áramlását és az egységes piac megteremtését szolgálja.

Ez a megoldás csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit, és legális lehetőség ad az adóoptimalizálásra.

A telephely nélkül működő külföldi vállalkozás ugyanis a székhelye szerinti államban fizet adót és fizeti meg a közterheket. Kalocsai Zsolt hangsúlyozta, hogy a külföldi vállalkozás ugyanakkor a tevékenység szerinti államban teljesíti az áfa fizetési kötelezettségét, és természetesen ott ad munkát a partnereinek.

Példaként egy játékforgalmazással foglalkozó távol-keleti céget említett az elnök-vezérigazgató: a vállalkozásnak nincs telephelye és nincs alkalmazottja Magyarországon, de szerződéses magyarországi partnere van a nagykereskedelemre és a raktározásra. Ebben az esetben az ügylet sikeréért a szerződő partnerek felelősek. De lehet pénzügyi képviselet is, döntően jogi személy, amely az adott külföldi cég adókötelezettségeiért pénzügyileg is helytáll.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását