2024. május 19. - Ivó, Milán

Nők, nők, nők és nők

Argentínától Vietnámig, a világ minden tájáról huszonnyolc "nőmúzeum", azaz női alkotók munkáival foglalkozó kiállítóhely vesz részt a bonni anyaintézmény által szervezett, szerdán nyíló közös kiállításon.
2009. szeptember 8. kedd 20:41 - HírExtra
"Ott tartunk most, ahol a hetvenes években tartani szerettünk volna" - mondja Marianne Pitzen, az 1981-ben alapított bonni nőmúzeum igazgatója. Az intézmény, amely első volt a az ilyen kiállítóhelyek sorában, nagy sikereket ért el, s más országok női kezdeményezéseinek példaképévé vált.

"Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy mérleget készítsünk az eddigi eredményekről, és megvizsgáljuk a jövőbeli együttműködés lehetőségeit" - indokolta a közös kiállítás és azzal egybekötött konferencia szükségességét Pitzen.

A november 8-ig látogatható tárlaton az egyes múzeumok bemutatják saját történetüket és válogatást nyújtanak kiállítási tárgyaikból. A látogatók ezenkívül megismerhetik a résztvevő országok egyes híres nőalakjainak történetét is.

A nőmúzeum mint intézmény szükségessége Pitzen szerint kétségen felül áll. A múzeumigazgató ezt egy beszédes adattal támasztja alá: Észak-Rajna–Vesztfáliában a kiállított műalkotásoknak 1997-ben mindössze 0,03 százaléka volt nők munkája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását