2024. május 3. - Tímea, Irma

Megvan Barroso opponense?

Francois Fillon francia kormányfő lehet az Európai Bizottság következő elnöke, ha a portugál José Manuel Barrosónak nem sikerül elegendő támogatást szereznie az Európai Parlamentben - írta a francia Le Monde egy francia kormánytagra hivatkozva.
2009. szeptember 8. kedd 10:20 - HírExtra
A párizsi lap szerint abban az esetben válhat időszerűvé Fillon jelöltsége, ha az Európai Parlamentben októberre elhúzódik a Barroso újraválasztása körüli kötélhúzás vagy esetleg az írek az október 2-i népszavazáson ismét elutasítják az EU lisszaboni reformszerződését, mély intézményi válságba taszítva az integrációs szervezetet. A francia kormány nem cáfolta a Le Monde értesüléseit.

A külügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője azt mondta, "70 százalék az esély" arra, hogy Barrosót szeptember 16-án újraválasztja az Európai Parlament. Ha viszont nem így történik, akkor a francia külügyi illetékes szavai szerint "minden lehetséges".

A volt portugál kormányfő bírja az EP legnagyobb frakciójának, a 265 tagú Európai Néppártnak a támogatását, de szeretné megszerezni a szocialista és a liberális képviselőcsoportok legalább egy részének a támogatását is. Az új összetételű EP néppárti frakciója ugyanakkor kikötötte: csak azzal a feltétellel támogatja Barrosót, ha a konzervatív politikus lemond arról, hogy felsorakoztassa maga mögé a szocialistákat.

Egyelőre az sem teljesen világos, hogy az EP milyen szabályok szerint szavaz Barrosóról. A jelenleg hatályos nizzai szerződés szerint elég az egyszerű - relatív - többség, de az új, lisszaboni szerződés már abszolút többséget ír elő; ez 369 támogató szavazatot jelent a 736 tagú parlamentben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását