2024. április 16. - Csongor

Se gyógyszer, se kalapács - de lemondás sincs!

Távoznia kell-e a közéletből annak a politikusnak, aki alaptalanul vádol meg embereket embertelen cselekedetekkel? A HírExtra információi szerint nem...
2009. szeptember 8. kedd 07:59 - Nagy András
„Neves” elődök

Az utóbbi hónapokban nem először fordul elő, hogy egy település ügye országos nyilvánosságot kap, s középpontba a romák, illetve a mélyszegénységben élő emberek kerülnek. Tavasszal a miskolci rendőrfőkapitány tett súlyos kijelentéseket a városban uralkodó „romabűnözésről”, de említhetnénk Szepessy Zsolt monoki polgármester számos visszatetszést kiváltó nyilatkozatát, a romák „túlszaporodását” (lásd keretes írásunkat), vagy éppen a szociális kártya bevezetését illetően.

Sajnos nem csak „bolondozásról” van szó

Újabban pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelény első embere került a sajtó és a közbeszéd kereszttüzébe. Mint azt az RTL Híradó a múlt hét végén az országos nyilvánosság elé tárta, Molnár Oszkár, a mintegy tízezres észak-magyarországi kisváros polgármestere a helyi önkormányzat 2009. június 24-i képviselő testületi ülésén a környéken élő roma nőkről következőket állította:

„A cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon, például Szendrőládon a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni” (…) „utánajártam és igaz: gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát azért, hogy nyomorék gyereket szüljön”.

Molnár Oszkár a képviselőtestületi ülésről készített videofelvétel nyilvánosságra kerülése után már ha akarta sem tagadhatta volna szavait, ám mint későbbi megszólalásaiból kiderült, ilyesmi nem is állt szándékában.

A polgármester bevállalja

A polgármester az RTL Híradó kérdésére válaszolva elmondta, hogy minden szavát vállalja, ugyanakkor fogalma sincs, ki tette fel az internetre a szóban forgó ülésen készült felvételt. Molnár Oszkár szerint minden magyar politikusnak olyan nyíltan kellene beszélnie a társadalmi problémákról, mint neki, nem pedig a szőnyeg alá söpörni a problémákat, s „akkor nem tartana itt ma Magyarország”.

Molnár Oszkárnak eszében sincs lemondani hivatalairól (Edelény vezetője egyben a Fidesz országgyűlési képviselője), noha erre a videó napvilágra jutása után több roma szervezet is felszólította, s a HírExtra úgy tudja, a polgármester kezében nincsenek kézzelfogható bizonyítékok a gyermekeiknek szándékosan ártani kívánó roma asszonyokról. Az RTL Híradó közlése szerint a polgármester információit egy környékbeli orvostól és védőnőktől szerezte be.

A múlt hét pénteken a Fidesz mindössze egyetlen mondatban reagált Molnár Oszkár körül kialakult botrányra. „Helyi ügynek tekinti a Fidesz a Molnár Oszkár, a párt országgyűlési képviselője, Edelény polgármestere által elmondottakból kirobbant vitát” - szólt Havasi Bertalan Fidesz-sajtófőnök rövid kommünikéje.

Teleki László: felháborító!

Nem fukarkodott ugyanakkor a szavakkal Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, aki pénteki nyilatkozatában élesen támadta Molnár Oszkárt. Teleki szerint az az általánosítás, amelyet Molnár Oszkár megfogalmazott, nemcsak őt, hanem minden jóérzésű, demokrata embert és politikust mélyen felháborítja és megdöbbenti.

A roma politikus közölte, „az általánosító, a cigányság ellen uszító, a kirekesztést elősegítő nyilatkozata miatt minimum bocsánatkérésre szólítom fel Molnár Oszkárt, és ha demokratának tartja magát, vonja le a megfelelő következtetéseket”.

Hogy Teleki mit ért „megfelelő következtetéseken”, pontosan nem tudni, azonban a miniszterelnöki megbízott vélhetően Molnár Oszkár lemondására célzott. Amit azonban a polgármester nem hajlandó megtenni, s a HírExtra információi szerint „külső nyomástól” sem igen kell tartania.

Döbbent, dermedt szocialisták

Kérdés ugyanakkor, milyen törvényes lehetőségek kínálkoznak egy városvezető lemondatására. Területi közigazgatási hivatal híján a HírExtra az edelényi jegyzőhöz fordult. Dr. Csiszár Miklós arra a kérdésre válaszolva, hogy meddig mehet el egy polgármester a nyilatkozataiban, azt felelte, addig, „amíg jogszabályt nem sért”. A többi már politika – tette hozzá.

Milyen törvényi lehetőségei vannak egy városvezető menesztésének? – szegeztük a kérdést a jegyzőnek. Csiszár úgy véli, a polgármestereket nem lehet csak úgy leváltani. Ha a polgármester sorozatosan törvényt sért, akkor a képviselő testület a bírósághoz fordulhat, ezen kívül az önkormányzati törvény lehetővé tesz egy olyan technikai megoldást, hogy amennyiben nem tud együttműködni a polgármester és a képviselő testület, és a képviselők többsége megszavazza a testület feloszlatását, akkor a polgármester jogviszonya is automatikusan megszűnik.

Ilyen jellegű „kamikaze-akcióra” azonban annak ellenére is vajmi kevés esély van, hogy mint Molnár Zoltántól, az edelényi képviselőtestület MSZP-s tagjától megtudtuk, a helyi szocialisták döbbenten hallgatták a polgármestert az ominózus ülésen. Az ellenzéki képviselő szerint egy olyan helyzetben, amikor bizonyíthatóan rasszista indíték alapján követnek el gyilkosságokat roma állampolgárok ellen, egy felelős politikus sokkal óvatosabban kellene eljárnia.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. szeptember 9. 18:46
Már mondta hallotta,nincs semmi bizonyitéka.Benne van egy Moldova könyvben is.Ezek mind rágalmak,melyet e törvény büntet feljelentésre.
p-Aga
2009. szeptember 8. 10:21
Álljunk meg egy szóra!
Nem kéne talán megvárni, hogy Molnár Oszkár mivel bizonyít? Mert így úgy tűnik, nem azon kapták fel a vizet, hogy igazat mondott-e vagy sem, hanem azon, amit ÁLLÍTOTT.

Kíváncsi volnék továbbá, hogyan reagáltak volna díszromáink, ha simán azt állítja: azért olyan szaporák, mert a családi pótlék a megélhetési forrásuk.

A legrosszabb, amire gondolok a polgármester úr kijelentéseiből, hogy ő már a következő ciklusra készül.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását