2024. május 16. - Mózes, Botond

A Fidesz kifizeti a nyelvtörvény büntetéseit

Kifizetik a pénzbüntetését, illetve jogi segítséget adnak azoknak a magyar nyelv használatáért megbüntetett szlovákiai magyaroknak, akik jelentkeznek a Fidesz Új Demokrácia Központjának ingyenes hívható telefonszámainak egyikén.
2009. szeptember 5. szombat 08:31 - HírExtra
A három zöldszámot a szombati kötcsei Polgári Pikniken ismertették - tájékoztatott Balog Zoltán, a rendezvényt szervező Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki telefonon nyilatkozott az MTI-nek a Somogy megyei Kötcséről, ahol 2004 óta idén immár hatodik alkalommal rendezték meg a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével.

A már hagyományossá vált Polgári Pikniken közel ötszázan vettek részt, az idei központi téma a kultúra és a válság viszonya volt. "Azt próbáltuk körüljárni, milyen állapotban van a magyar kultúra, és milyen intézkedéseket kell meghozni ahhoz (...), hogy a magyar kultúra újra segítség legyen az embereknek ezekben a válságos időkben" - fogalmazott az MTI-nek Balog Zoltán, hozzátéve: arra a történelmi tapasztalatra építettek, mely szerint amikor Magyarországon igazán nagy volt a baj, akkor mindig a kultúra, a szellem, a lelki dolgok emelték ki az országot a nyomorúságból, és erre épült azután például a gazdaság fejlesztése és a szociális rendszer is.

"Amikor igazán nagy a baj, nem elvenni kell a kultúrától, hanem adni kell neki" - vélekedett a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A találkozó programjai közül kiemelte a polgármesteri kerekasztal-beszélgetést, amelynek témája az önkormányzatok mint a magyar kultúra támogatói, mecénásai volt, és olyan fideszes településvezetők részvételével zajlott, mint Rogán Antal V. kerületi polgármester, Halász János debreceni alpolgármester, Sira Magdolna, a szabolcsi Túristvándi, Páva Zsolt, Pécs, illetve Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

A tanácskozás délutáni blokkját Pápai Lajos győri megyéspüspök nyitotta meg, aki a vallás és a kultúra kapcsolatáról beszélt.

Balog Zoltán közölte: a szeptember 1-jén életbe lépett szlovákiai államnyelvtörvény-módosítás miatt megbüntetett szlovákiai magyarok a +36-1-555-2008, a +36-1-555-2009, valamint a +36-1-555-2010 telefonszámon kaphatnak segítséget a Fidesz alapította Polgári Magyarországért Alapítvány felkérésére az ellenzéki párt Új Demokrácia Központjától. (A Fidesz idén júniusban kezdte ismét működtetni a központot, mint választási jogsegélyszolgálatot az európai parlamenti választások tisztasága érdekében.)

A politikus tájékoztatott arról is, hogy Kötcsén Kovács István költő, volt krakkói főkonzul bejelentette: Csoóri Sándor költő nevével fémjelezve új polgári hetilapot indítanak. Olyan közéleti, publicisztikai, irodalmi lap lesz, amely képes megvívni azokat a szellemi csatákat, kulturális vitákat, amelyek arról szólnak, mire is van szüksége Magyarországnak - mondta Balog Zoltán, hozzáfűzve, hogy a lap elindítását a Polgári Magyarországért Alapítvány is támogatja.

Közölte: az idei Polgári Pikniket szombat este hagyományosan Orbán Viktor Fidesz-elnöknek, a rendezvény fővédnökének előadása zárja.

A sajtó számára zártnak nyilvánított tanácskozásról a Hír TV a helyszínről tudósíthatott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását