2024. május 5. - Györgyi

Gyurcsány szerint gyalázat a nyelvtörvény

Gyurcsány Ferenc szerint a szlovák nyelvtörvény "gyalázat"; a volt miniszterelnök pénteki blogbejegyzésében.
2009. szeptember 4. péntek 11:41 - HírExtra
Gyurcsány Ferenc azt írja, hogy "rövidlátó, tisztességtelen, veszélyes politikát űz a szlovák kormány: szégyellhetné magát".

"Érdemes egyszerű mondatokat használni: a szlovák nyelvtörvény gyalázat. Nincs magyarázat, nincs mentség, ami elfogadhatóvá tenné" - fogalmaz.

A volt miniszterelnök leszögezi: a nacionalisták nem megoldást hoznak, hanem viszályt. "Magyarországon a Fidesz és a Jobbik verseng, hogy melyikük védi jobban a magyar érdeket. Csak nacionalista megoldásaik vannak" - írta. Gyurcsány Ferenc szerint Szlovákiában rosszabb a helyzet: majdnem a teljes politikai paletta osztozik a magyarellenes politikában. "Ne tévedjünk: ha magyar és szlovák nacionalistákra lesz bízva, hogy megoldást találjanak, akkor lesz csak cifra világ itt. Ha valaki azt hiszi, hogy erőből tárgyalva sikeres lehet, téved" - teszi hozzá.

Kifejti azt is, hogy nem szabadna magyarországi gárdának masírozni Szlovákiában, nem szabadna Nagy-Magyarország térképével azt üzenni, hogy "az önálló Szlovákiának nincs helye a Nap alatt".

Leszögezi, hogy a magyar nacionalisták a kormányon kívül vannak, a szlovákok meg kormányon; a szlovák kormányfő magyar megfelelője nacionalizmusban nem a magyar miniszterelnök, hanem ellenzéki pártok vezetői és utcai hőzöngők - fejti ki Gyurcsány Ferenc.

Az Európai Unióról szólva megjegyzi: nem kell igazságot tennie, hiszen nem bíróság. "De politikai mérlegelés, középszerű taktikázás helyett el kell mondania, hogy milyen értékekben hisz" - fogalmaz a volt kormányfő. Szerinte az Uniónak - ha értékközösségnek és nem bürokratikus hivatalnak tekinti magát - ki kell mondania: nem gondolja, hogy európai polgárok megfoszthatók attól a jogtól, hogy saját anyanyelvükön éljenek, boldoguljanak saját európai hazájukban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását