2024. május 11. - Ferenc

Elkeseredett gyurcsányi vergődés a hatalomért

Gyurcsány Ferenc az MSZP elnökeként közvetlen politikai tárgyalást kíván folytatni az SZDSZ-szel arról, hogyan tudják "a mainál szélesebb együttműködésben a parlamentben, esetleg a kormányban szolgálni Magyarországot". A miniszterelnök erről kedden beszél
2008. szeptember 2. kedd 17:44 - Hírextra
Az ország kormányozhatóságáért, stabilitásáért, a cselekvési program végrehajtásáért "semmilyen személyes árat nem tartok nagynak" - fogalmazott a kormányfő arra a kérdésre válaszolva, hajlandó-e lemondani a két párt megegyezésének érdekében.

Egy másik kérdésre, miszerint felmerülhet-e új koalíció megkötése, Gyurcsány Ferenc azt mondta, az együttműködésnek ezernyi módja van, nyitottan kell hozzáállni, a cél, hogy a programnak stabil támogatása legyen.

A szocialista pártelnök szerint el kell érni, hogy a Megegyezés című programnak, ezen belül a költségvetésnek és az adótörvényeknek társadalmi támogatottsága legyen és ahhoz parlamenti többséget is tudjanak szerezni.

AZ MSZP-nek elsősorban az a dolga, hogy az SZDSZ-szel találja meg a kompromisszumot, mivel tíz éven keresztül kormányozott együtt a két párt - tette hozzá. Megjegyezte: ezért kizárólag a liberális párttal kezdeményeznek egyeztetést.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, elsősorban az a dolguk, hogy az SZDSZ-szel keressék és találják meg az együttműködést egy olyan program elfogadásában, amely "sokak által támogatott jó válasz az ország előtt álló kihívásokra". Kitért arra, hogy az MSZP az elmúlt napokban megértette: az SZDSZ csak akkor tudja támogatni a programot, ha a szocialisták változtatnak bizonyos pontokon és a kormányzáson is.

A kormányfő közölte, hogy a tárgyalásoknak a pártok között kell lezajlania, mert az így születő megállapodások adnak mandátumot a frakcióknak, amelyek biztosítani tudják a többségi támogatást a kormánynak az Országgyűlésben.

Az MTI azon kérdésre, hogy a cselekvési program mely pontjaiból tudnak engedni, Gyurcsány Ferenc azt mondta, az SZDSZ minden konkrét javaslatát megfontolják. Kitért arra, hogy a szabad demokraták szerint nagyobb kiadáscsökkentés kell és ebből kell nagyobb adócsökkentést végrehajtani.

A tárgyalások eredményéről tájékoztatjuk a szocialista párt testületeit, akár a kongresszust is, mert e testületek adhatják meg a felhatalmazást a megegyezésre - fűzte hozzá. Gyurcsány Ferenc azt mondta, nem tudja, hogy a megállapodáshoz hány hétre, hónapra lesz szükség.

A sajtótájékoztatón jelen volt Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese, honvédelmi miniszter, Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője, Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető és Kiss Péter alelnök, kancelláriaminiszter.

Az SZDSZ MTI-hez eljuttatott rövid közleményben reagált az elhangzottakra; a liberális párt jelezte, hogy pénteki ügyvivői testületi ülésén dönt az MSZP elnökének ajánlatáról.

A Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselőcsoportja pedig úgy reagált: Gyurcsány Ferenc "láthatóan az utolsó leheletéig küzd hatalomban maradásáért".

Hozzátették: Magyarországon már csak az előrehozott választások segíthetnek és bíznak Fodor Gábor "józan ítélőképességében és emberi tisztességében, hogy az országot nem akarja - Gyurcsány Ferencnek engedve - még mélyebb válságba taszítani".
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását