2024. április 26. - Ervin

Feljelentette a vízművet a polgármester

Nagykanizsa és további 90 önkormányzat tulajdonában lévő Dél-zalai Vízmű Zrt. gazdálkodása miatt ismeretlen tettes ellen ügyészségi feljelentést tesz Marton István, Nagykanizsa polgármestere, amit a város vezetője pénteki sajtótájékoztatóján jelentett be.
2009. szeptember 4. péntek 11:52 - HírExtra
A 2006-ban még a Fidesz támogatásával megválasztott polgármester közölte: egy konkrét ügy van, amiért feljelentést kell tennie, ebben Cseresnyés Péter fideszes alpolgármester rokonának cége érintett. A Tabán-Bau Kft. tavasszal közbeszerzés nélkül, meghívásos pályázaton nyert el 34 millió forintért egy területrendezési feladatot, amelyhez további 16 millió forintos pótmunkák járultak, így ezzel a négy pályázó közül a legdrágább munka nyert.

Marton István elmondta: az alpolgármester sógorának - más megfogalmazások szerint a sógornőjének férje - tulajdonában lévő cég úgy nyerhette el a feladatot, hogy nem volt közbeszerzés, holott nyolcmillió forint feletti értéknél ez kötelező lett volna.

Kijelentette: polgármesteri esküje miatt nem maradt más lehetősége, minthogy a "korrupciógyanús ügyek elleni küzdelem élére állva" feljelentést tegyen. "Közpénz kiszivattyúzás, nyílt pályázat nélkül, haveroknak" - fogalmazta meg véleményét.

Az eset politikai színezetét taglalva kifejtette, hogy a Fideszt becsületes, tisztességes pártnak ismerte meg, ezért az a kérdés merült fel benne, hogy "meddig tűri el soraiban a Cseresnyés Péterhez hasonló vadhajtásokat".

Az MTI kérdésére, hogy a feljelentésben említett Tabán-Bau Kft. korábban más feladatokat is végzett-e a városban, Marton István azt mondta: voltak más munkái a cégnek mielőtt ő polgármester lett, de tudomása szerint azoknak is voltak hiányosságai.
A városvezető a pénteki sajtótájékoztatón kitért a közelmúltban a polgármesteri hivatalban feltárt sikkasztási ügyre is.

Közölte, hogy az abban leginkább érintett közalkalmazott 2007 szeptemberében "egyszer már botlott" - ötezer forintot utalt ki saját magának -, de akkor őt erről nem tájékoztatták. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezek után nem helyezték át olyan területre, ahol nincs pénz közelében, vagy akár el is bocsáthatták volna az eset súlyától függően.

A jelenlegi jegyzőt teszi felelőssé, hogy a sikkasztás megtörténhetett, mert a Gazdálkodási Osztályon egy év alatt tizenkétszer változott a vezető személye, volt, aki ideiglenesen háromszor is irányította a munkát.

Hivatali visszaélés, sikkasztás, hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt több dolgozó ellen indult fegyelmi eljárás a múlt héten a nagykanizsai polgármesteri hivatalban, a rendőrség pedig nyomozást indított ismeretlen tettes ellen. A jegyző feljelentése alapján azért indultak eljárások, mert a szociális segélyek kiutalása során olyan számlákra is juttattak pénzt, amelyek nem a segélyezetteké voltak. Egyes információk szerint ezáltal több mint négymillió forint kerülhetett ki évek alatt a hivatalból, az ügyet egy belső ellenőrzés tárta fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását