2024. április 17. - Rudolf

Elbocsátásokkal járhat a pótlékemelés

Jelen pillanatban nincs semmilyen garancia arra, hogy a pedagógusok januártól tervezett pótlékemelése miatt nem lesznek újabb elbocsátások - közölte Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, B
2008. július 17. csütörtök 14:32 - Hírextra

Hozzátette, a pótlék forrását nem jelölték meg, s a jelenlegi költségvetési törvény 2009 szeptemberéig meghatározza az oktatási forrásokat.

Az érdekvédő szerint külön forrásokat kell biztosítani, mert e nélkül elbocsátásokkal járhat az emelés. Kifogásolta azt is, hogy a 18-23 éve tanító pedagógusoknál az emelés csupán bruttó 1,7 százalék, akik pedig 27 éve tanítanak, már egyetlen fillérre sem számíthatnak.

Kerpen Gábor ezt úgy értékelte, hogy a miniszter lemond a pedagógusok mintegy feléről, ami elfogadhatatlan.

Elmondta: ismét levélben fordultak Hiller István szakminiszterhez, választ várva arra, miért nem vonták be a PDSZ-t az Új Tudás Programról szóló egyeztetésekbe.

A levélben kíváncsiak arra is, igaz-e, hogy a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) teljes egységre jutottak a pedagóguspótlékok kérdésében, s hogy a közoktatási szakszervezetek közül a PSZ-el rendszeres konzultációt tart majd a tárca. Ha igen, azt kérik, közölje a miniszter, miért nem vonja be a megbeszélésekbe a tárca a PDSZ-t.

Kerpen Gábor a reáltárgyak összevonásáról azt mondta, semmilyen finanszírozási és kormányzati garancia nincs arra, hogy az összevont tárgyak óraszáma nem csökken. Ha ez így van, akkor a diákok joga sérül, hiszen kevesebb órában juthatnak térítésmentes képzéshez.

Nincs garancia arra sem, hogy az ismeretek mennyisége és minősége nem csökken - tette hozzá, rámutatva, hogy az összevonás újabb létszámcsökkentéshez is vezethet, s kérdés az is, kik tanítják majd az új tárgyat.

Közölte: a nem szakrendszerű oktatás bevezetése - azaz a kötelező órakeret húsz százalékának kompetencia-fejlesztésre fordítása - a szaktárgyi oktatás szűkítésével járhat és szintén állásokat veszélyeztet.

Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke élesen bírálta a reál tárgyak összevonásáról szóló javaslatot és a nem szakrendszerű oktatás szeptemberi bevezetését.

Rendkívül aggályosnak tartotta, hogy külföldi mintákat akarnak átemelni a magyar oktatási rendszerbe és "megpróbálják lerombolni a pedagógusok több generációjának munkáját".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását