2024. április 25. - Márk

A romák lemondatnák a plgármestert

Valamennyi tisztségéből való azonnali lemondásra szólította fel az MCF Roma Összefogás Párt vezetése pénteki sajtótájékoztatóján Molnár Oszkárt, Edelény polgármesterét, a Fidesz országgyűlési képviselőjét a cigányságot támadó nyilatkozata miatt.
2009. szeptember 4. péntek 19:00 - HírExtra
Ifj. Bogdán János elnökhelyettes a képviselői irodaház előtt tartott sajtótájékoztatóján a politikus ismertté vált nyilatkozatára utalva úgy fogalmazott: "aki ma ilyet mond, alkalmatlan arra, hogy a magyar politika és a közélet része legyen, mert ilyen ideológiának, szemléletnek sem Európában, sem a világ szívében nincs helye".
Az MCF Roma Összefogás Párt elnökhelyettese felszólította Molnár Oszkárt, hogy minden olyan tisztségéről, amellyel közéleti szerepet lát el, azonnal mondjon le, polgármesteri és országgyűlési mandátumát pedig adja vissza.

A roma politikai tömörülés vezetője azt mondta: ha Molnár Oszkár mégsem mondana le, arra kérik Edelény lakosságát, helyben kezdeményezzék a városvezető visszahívását, a Fidesztől pedig azt kérik, gyakoroljon önkritikát, és zárja ki soraiból képviselőjét.
Ifj. Bogdán János szerint Molnár Oszkár "a II. világháborút megelőzően terjesztett ideológiát megtestesítő" kijelentésével szándékosan provokálta a cigányságot, és meggyalázta a nőket, a nőiességet és az anyaságot.

A képviselői irodaház előtt tartott sajtótájékoztatón jelen volt Balog József elnökhelyettes és Ajtai Katalin, a roma párt fővárosi nőtagozatának elnöke is.

Teleki László romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI-nek nyilatkozva pénteken úgy fogalmazott: "az általánosító, a cigányság ellen uszító, a kirekesztést elősegítő nyilatkozata miatt minimum bocsánatkérésre szólítom fel Molnár Oszkárt, és ha demokratának tartja magát, vonja le a megfelelő következtetéseket". Az országgyűlési képviselő kijelentette: ha a helyi roma szervezetek jogi lépésre határozzák el magukat a polgármester ellen, minden törvényes segítséget megad számukra, hogy a demokrácia és a jog lehetőségeivel élve "elégtételt vehessenek".

Edelény polgármestere az RTL Klub által csütörtök este nyilvánosságra hozott felvétel szerint az önkormányzat júniusi testületi ülésén azt mondta: "a cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon, például Szendrőládon, a terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni", majd hozzátette: "utánajártam, és igaz: gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát, azért, hogy nyomorék gyereket szüljön".

Káló Norbert, az Edelényhez közeli Szendrőlád önkormányzati képviselője, a cigány kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese az MTI-nek pénteken azt mondta: jövő hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város és térsége romaszervezetei demonstrációt tartanak Edelényben, Molnár Oszkár lemondást követelve.

Molnár Oszkár csütörtökön újságírói kérdésre kijelentette: vállalja nyilatkozatát, és nem mond le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását