2024. május 2. - Zsigmond

Demonstratív séta a romasoron

Pátka eddig a nyugalom szigete volt, s mindent el kell követni azért, hogy a jövőben is az legyen - mondta Füri Béla, a település független polgármestere a Fejér megyei falu pénteki lakossági fórumán, amelyen kiáltványt fogadtak el a helyi polgárőrök véde
2008. június 7. szombat 08:06 - Hírextra
A polgári kezdeményezésre, mintegy 300 helybeli részvételével tartott fórum összehívásának oka a falu roma házainál keddre virradóra történt Molotov-koktélos gyújtogatás volt.

A támadásban egy szobában tűz keletkezett, de senki nem sérült meg. A gyújtogatást követően három helybeli polgárőrt több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával előzetes letartóztatásba helyeztek.

A történtek megbolygatták a falut: ötszázan írták alá azt a megyei rendőrfőkapitánynak már átadott petíciót, amelyben leszögezték: hisznek a polgárőrök ártatlanságában, mivel azt "megdönthetetlenül nem cáfolták meg", s kérik "a pártatlan, teljes körű igazságszolgáltatás lefolytatását".

A község képviselő-testülete pedig "kiáltványt" fogadott el, amelyben a képviselők egyebek között hangsúlyozták: meg kell védeni a falu nyugalma felett őrködő polgárőrök szervezetét, s annak társadalmi munkában tevékenykedő tagjait is.

Meggyőződésük szerint nem romakérdés áll a történtek mögött - hangsúlyozták, s felhívták a figyelmet arra, hogy törvényes eszközökkel, higgadtan, megfontoltan kell a problémákat megoldani.

A higgadtságra és a megfontoltságra szükség is van a faluban, hiszen - mint a lakossági fórumon elmondták - a falu mintegy 130-140 főnyi roma lakosságának néhány beilleszkedni nem tudó, deviáns tagja miatt sok a probléma, feszült a hangulat.

A jelenlevők közül többen panaszolták, hogy gyakoriak a lopások, sok az agresszivitás, s mint az MTI-nek az egyik helybeli elmondta, a közelmúltban egy rendőrrel járőröző polgárőrt is pofon vágott az egyik roma lakos.

Többen felvetették, mivel a faluban nincs iskola, a gyerekek busszal járnak Székesfehérvárra, s a buszon gyakran éri őket a roma gyerekek, de néha a roma felnőttek részéről is szóbeli inzultus. A polgármester erre reagálva bejelentette: a jövőben biztonsági őr utazik majd az iskolásokat szállító járatokon.

Bár a lakossági fórumon elhangzott néhány indulat vezérelte ötlet is, többen hangsúlyozták: nem általában a roma lakossággal, csupán annak normális együttélésre képtelen tagjaival vannak problémáik.

A lakossági fórum egyik résztvevője végül azt javasolta, mutassák meg az egységüket, s rendezzenek békés, demonstráló sétát a romák lakta falurészbe.

Mintegy 50-60 ember két rendőrautó kíséretében el is indult, de a romák lakta utca elején néhány ott lakó - félreértve a helyzetet - botokkal, vasrudakkal, kaszával indult meg a sétálók felé.

Őket saját társaik fékezték meg, akik visszafordították őket. Összetűzés nem történt, a rendőröknek sem kellett beavatkozniuk, a sétálók pedig végül békésen hazatértek.

Időközben megérkezett Pátkára, s felkereste a roma közösséget a Fejér megyei cigány önkormányzat elnöke is.

A lakossági fórumon bejelentették: a három polgárőr ügyében még tart a nyomozás, s arról egyelőre nincsenek konkrét információk. A polgárőrök családjainak pedig gyűjtést indított a falu.

Időközben megérkezett Pátkára, s felkereste a roma közösséget a Fejér megyei cigány önkormányzat elnöke is.

A lakossági fórumon bejelentették: a három polgárőr ügyében még tart a nyomozás, s arról egyelőre nincsenek konkrét információk. A polgárőrök családjainak pedig gyűjtést indított a falu.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását