2024. május 18. - Erik, Alexandra

Uniós program a menekültekért

A menekültek védelme érdekében közös uniós letelepítési program kidolgozására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság.
2009. szeptember 2. szerda 14:08 - HírExtra
A program célja az lenne, hogy szorosabbá tegye az uniós tagállamok közötti politikai és gyakorlati együttműködést a harmadik országokból az uniós tagállamokba érkező menekültek letelepítésében. A menekülteket az úgynevezett "első menedék" unión kívüli országából egy uniós ország területére szállítanák, ahol új életet kezdhetnének, és állandó védelemben részesülhetnének. A világ menekültjeinek nagy többsége az Európai Uniótól igen távoli térségekben talál először menedéket. Ezek a származási országukkal akár azonos, vagy azzal szomszédos afrikai, ázsiai és közel-keleti régiók.

A befogadó fejlődő országok gyakran korlátozott erőforrásokkal rendelkeznek, és nem képesek nagyszámú menekült integrálására. A legtöbb menekült számára a hazatérés jelentené a legkedvezőbb lehetőséget, vagyis a letelepítés csak végső eszköznek tekinthető, amennyiben a menekültek sem a származási országukba nem tudnak visszatérni, sem a harmadik országban nincsenek tovább biztonságban.

Jelenleg évi rendszerességgel tíz uniós tagállam végez letelepítéseket, néhány másik tagállam pedig eseti alapon telepít le menekülteket. E tevékenységet jelenleg az uniós tagállamok közötti összehangolás nélkül végzik, amin az Európai Bizottság most változtatni akar. Olyan mechanizmust kíván létrehozni, amely lehetővé tenné közös prioritások meghatározását, az Európai Menekültügyi Alap keretében rendelkezésre álló pénz hatékonyabb felhasználását. A tagállamok továbbra is szabadon dönthetnének arról, hogy részt akarnak-e venni egyáltalán a letelepítésben, és amennyiben igen, hány menekültet kívánnak letelepíteni.

A harmadik országokból az unióba érkező menekültek letelepítését meg kell különböztetni attól, amikor az egyik uniós tagállamból egy másikba telepítenek át menekülteket az unión belüli szolidaritás céljából. Ez utóbbi tekintetében az Európai Bizottság különálló kezdeményezéseket indít, mint amilyen például a nemzetközi védelemben részesülő személyek Máltáról más tagállamokba történő áttelepítésére vonatkozó kísérleti projekt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását