2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Sólyom azért ment, hogy együtt ünnepeljen

Az anyaország felelősséggel tartozik a határon túli nemzetrészekért - hangsúlyozta kedden Fehéregyházán és Nagyenyeden Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő erdélyi magánlátogatásának második napját a Petőfi-emlékhelyek előtti tisztelgéssel kezdte.
2007. március 13. kedd 19:42 - Hírextra

A sajtónak e helyen adott rövid nyilatkozatában azt mondta: "Azért jöttünk Erdélybe, hogy együtt ünnepeljük március 15-ét. Ez egy szimbolikus aktus, ezzel szeretném kifejezni a nemzet egységét, ezzel szeretnék a magyar alkotmány ama kötelezettségének eleget tenni, hogy az anyaország felelősséggel tartozik a határon túli nemzetrészekért. Ezt fejezi ki a látogatás, ezért jöttünk ide. Hiszen március 15-ének Petőfi az emblematikus alakja. Itt Erdélyben, itt tudunk tisztelegni, ez a leghitelesebb hely" - mondta az államfő.

A gépkocsi-konvoj ezután Gyulafehérvárra vitte Sólyom Lászlót, aki a városban találkozott a Római Katolikus Hittudományi Főiskola kispapjaival, majd megtekintette a Batthyaneum gyűjteményét. Útjának következő állomásán, Nagyenyeden a köztársasági elnök a Bethlen Gábor Kollégium vendége volt, itt megtekintette a kollégium udvarán lévő emléktáblát és a könyvtár ritkaságait. Ezután találkozott az intézmény dísztermében a tanárokkal és a diákokkal.

Az iskola után adott újabb rövid nyilatkozatában a gyulafehérvári papneveldét és a nagyenyedi kollégiumot egy-egy őrtoronynak nevezte egy olyan vidéken, ahol túlnyomó román többség van. Ezek az intézmények őrzik színvonalukat, hagyományaikat, a magyar identitást, megdöbbentő életerővel rendelkeznek - hangsúlyozta.

Délután a hegyek között fekvő Torockóra vezetett az államfő útja. Sólyom László szűk kíséretével kiránduláson vett részt a falu fölött magasodó Székelykőre. Esti programjában az Europa Nostra-díjas, rehabilitált faluközpont megtekintése szerepelt, találkozó Böjte Csaba ferences rendi atyával és a torockói árvaházi gyermekekkel, valamint látogatás a helyi polgármesteri hivatalban és a Falumúzeumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását