2024. május 3. - Tímea, Irma

100 milliós uniós támogatás a határon átnyúló kultúrális törekvésekre

Százmillió forint értékű támogatást nyújt az Európai Unió a következő három évben a határon átnyúló szlovén-magyar kulturális együttműködés továbbfejlesztésére - jelentette be Szombathelyen tartott szerdai projektindító sajtótájékoztatóján Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke.
2009. szeptember 2. szerda 16:24 - HírExtra
Mintegy két évtizedes együttműködésre tekint vissza Vas és Zala megye együttműködése a Muravidékkel, melynek keretében a két megyei önkormányzat évente 5-7 millió forinttal támogatta a muravidéki magyarság kulturális életét.

"Ezzel a sikeres pályázattal most ebbe a jól működő együttműködésbe sikerült három év alatt 100 millió forintos uniós támogatást bevonnunk, amely eddigi közös munkánk eredményességét jelzi" - mondta.

A "Múltunk közös értékei - élő örökségünk" elnevezésű projektben a két megyei önkormányzat, a megyék múzeumainak igazgatóságai, valamint a Muravidéki Magyar Önkormányzatok Szövetsége működnek együtt.

Kutszegi István, a projektfelelős ismertetése szerint a levéltári kutatótáborok, kétnyelvű olvasótáborok közös szervezésétől a régió helytörténeti lexikonának elkészítésén át a néprajzi, népi építészeti örökség feltárásán gyűjtésén, feltárásán és dokumentálásán keresztül egészen a gasztronómia regionális különlegességeinek bemutatásáig sok mindenre kiterjed az együttműködés.

Kiemelkedő programelem például a Zala megye által tervezett népi bútorfestő tábor, vagy a muravidékiek és a vasiak által közösen szervezett, a muravidéki lakodalmas népszokásokat felelevenítő tábor.

A projekt kapcsán tervezik egy Népzenei Módszertani Központ létrehozását Lendván, de készülnek egy jubileumi nemzetközi levéltári konferencia és kiállítás megszervezésére is 2010-ben.

Mivel az unió által támogatott projekt utólagos finanszírozású, ezért az önkormányzatoknak elő kell teremtenie és meg kell előlegeznie a projekt lebonyolításához szükséges pénzt, amire egy elkülönített keretet szeretnének létrehozni költségvetésükben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását