2024. május 15. - Zsófia, Szonja

10 éve nincs velünk

Junior Wells, a chicagói blues egyik kiemelkedő szájharmonikása tíz évvel ezelőtt hunyt el nyirokmirigyrákban. A legnagyobb blueszenészek méltó társa volt, a leghosszabb ideig Buddy Guyjal, a műfaj ma is aktív gitárvirtuózával játszott együtt.
2008. január 14. hétfő 12:54 - Hírextra

Memphisben született 1934. december 9-én Amos Blackmore néven, a súlyos kór 1998. január 15-én vitte el.

Kisgyermekkorától szájharmonikázott. Eleinte az utcán kéregetett hangszerével szűkebb hazájában. Tizenkét éves korában nyakába szedte a lábát, és meg sem állt Chicagóig. Csekélyke béréből vásárolta első igazi "herflijét".

Az északi nagyvárosban a bluesfejedelmek - Howlin Wolf, Muddy Waters, Little Walter hamar, már a negyvenes évek vége felé barátságukba fogadták. Saját zenekart alakított Little Boys illetve Three Deuces néven. Összebarátkozott a blues nagyágyúi közül Tanpa Reddel és Sunnyland Slimmel is. Muddy Waters zenekarában az ötvenes évek elején játszott nem túl hosszú ideig, Little Waltert szorította ki a csapatból. Muddy Watersszel még katonai szolgálata után is elég gyakran fellépett.
Legjobb barátja, hűséges zenésztársa kétségtelenül Buddy Guy, a rendkívül technikás fekete gitáros volt, akivel 1958-tól egészen haláláig dolgoztak együtt - kevés szünetettel. Nem sokkal Wells halála előtt egy remek koncertlemezt készítettek együtt. Wells többször játszott együtt Carey Bell szájharmonikással is.

Junior Wells legjobb lemezei között emlegetik a Hoodoo Mant, az It,s My Life Baby, a Southside Blues és a Comin' at You című korongokat.

Fehér blues- és rockzenészekkel is többször összeállt - köztük a Rolling Stonesszal, Van Morrisonnal és Carlos Santanával. Játszott azon az albumon, amelyen a legjobb fekete blues- és soulzenészek Rolling Stones-számokat dolgoztak fel.

Élete utolsó éveiben saját nyolctagú együttesével járta a világot Come In This House című lemeze a legrangosabb bluesdíjat, a W. C. Handyt kapta.

Junior Wells 1996. november 3-án Budapesten a Kertészeti Egyetem klubjában adott koncertet. Kétségtelen, hogy nem azért a koncertért szerettük meg, de jó volt látni-hallani.
(Érdemes megemlíteni, hogy akkortájt járt Budapesten Luther Allison, a kiváló bluesgitáros, aki azóta szintén nincs az élők sorában.)
Junior Wells szerepelt a Magyarországon is bemutatott Blues Brothers 2000 című filmben, amelyet - címével ellentétben - már 1998-ban játszottak.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását