2024. május 18. - Erik, Alexandra

Skanzeni szüreti sokadalom

A finom borokon kívül a Dunakanyar nemzetiségei is bemutatkoznak szeptember 5-én és 6-án a Szentendrei Skanzenben immár hatodik alkalommal sorra kerülő szüreti sokadalmon.
2009. szeptember 1. kedd 23:25 - HírExtra
Szombaton több mint húsz pincészet közreműködésével a magyar borvidékek borainak kiállítását és vásárát rendezik – avatott be a részletekbe Takách Zsuzsanna. A vásárra érkező kézművesek betekintést engednek a szőlő feldolgozásának és tárolásának, valamint a must kinyerésének eszközeibe, de a taposást, csömöszölést és préselést is közelről láthatják a kíváncsiskodók.

Reggeltől estig üzemel majd a „fröccs-öntő” (a Magyar Szikvíz Ipartestület mobil szikvízüzeme), de a gyermekeknek is ígérnek izgalmakat a szervezők. Természetesen idén sem maradhat el a szüreti felvonulás, amely az Alföld tájegység sükösdi lakóházától indul és a Nyugat- Dunántúl tájegységhez érkezik- tette hozzá a kommunikációs tanácsadó.

Új színfolttal is gyarapodik az idei fesztiválnál egy héttel korábban sorra kerülő vigalom. Szombaton az úgynevezett interetnikus kapcsolatok napján a Dunakanyar nemzetiségei adnak ízelítőt hagyományos és ma is eleven mesterségeikből. Roma szegkováccsal, köszörűssel, lomgyűjtővel ugyanúgy találkozhatunk majd, mint szlovák csipkeverővel, kályhásmesterrel, de sváb vendéglősök és szerb ikonfestők is tiszteletüket teszik.
A gasztronómia szerelmeseinek is kedvez a „sokadalom”: a magyar konyha ízein kívül zsidó ételkülönlegességek is terítékre kerülnek. Ez utóbbiak a nagysikerű zsidó szakácskönyvíró és blogger, "Fűszeres" Eszter jóvoltából.

Takách Zsuzsanna elmondta: a speciális program ötletét az adta, hogy a Dunakanyar kulturális és történelmi emlékekben is az egyik leggazdagabb vidéke Magyarországnak. Az itt élő népcsoportok, szlovákok, szerbek, romák, németek önkormányzatokat létrehozva, vagy egyesületekbe tömörülve ápolják hagyományaikat, megérdemlik tehát, hogy bemutatkozási lehetőséget kapjanak.

Az interetnikus programokat az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatja, a két nap többi rendezvényének finanszírozásába azonban a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit kft, illetve a Népművészeti Egyesületek Szövetsége is bekapcsolódik. Ez utóbbi szerv jóvoltából lehet majd nézelődni és vásárolgatni a kézművesek standjain, aki pedig zenére, táncra vágyik, az meghallgathatja a 40 éves Kaláka együttest, vagy „bekukkanthat” a táncházba. A skanzen hajdúbagosi lakóházában alkalmi fényképész műtermet rendeznek be.

A kétnapos rendezvényre 800-1600 forint közötti áron válthatók jegyek, de a szervezők úgynevezett családjegyekkel is ösztönzik a látogatást: ezt a konstrukciót a kettőnél több csemetével érkezők vehetik igénybe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását