2024. június 17. - Laura, Alida

Jön a Budapest Egészségügyi Modell?

A lakosság jobb és hatékonyabb ellátása érdekében van szükség a Budapest Egészségügyi Modellre (BEM) - mondta Horváth Csaba főpolgármester-helyettes Kökény Mihály (MSZP) országgyűlési képviselővel közösen tartott keddi, budapesti sajtótájékoztatón.
2009. szeptember 1. kedd 20:11 - HírExtra
Az egészségügyért felelős fővárosi politikus kérdés kapcsán elmondta, a modell - amely tízéves program - induló beruházásaira idén egymilliárd, a jövő évi fővárosi költségvetésben pedig 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre, célja pedig a fővárosi fenntartásban lévő 12 kórház működtetési rendszerének átalakítása, racionalizálása. (A Fővárosi Közgyűlés múlt héten vita nélkül fogadta el a BEM konstrukcióját és cselekvési tervét.)

A tervek szerint javul a kórházak belső és az intézmények közötti informatikai rendszer, amely például lehetővé teszi majd az online bejelentkezést, vagy a leletek elektronikus úton történő továbbítását, de a modell része az egészségfejlesztés és a prevenció is - ismertette Horváth Csaba.

A szocialista politikus kérdésre válaszolva elmondta: a modell végrehajtása nem jár kórházbezárásokkal, de a sok-telephelyes működést, ahol lehet, szeretnék megváltoztatni. A Budapest Egészségügyi Modell révén a főváros 36 milliárd forintos megtakarítást remél hat év alatt - tette hozzá Horváth Csaba.

Egy zárt körű részvénytársaság, a Fővárosi Egészségközpont Zrt. végez a gyógyításon kívül minden olyan tevékenységet, amely központilag hatékonyabban és biztonságosabban ellátható. Ezzel kapcsolatban Horváth Csaba megjegyezte, a kórházakban dolgozók közalkalmazotti státusza egyelőre nem változik azáltal, hogy megalapították a zrt.-t.
Kökény Mihály megjegyezte: a cél, hogy a rendelkezésre álló forrásokat minél hatékonyabban tudja a főváros egészségügyre elkölteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását