2024. március 29. - Auguszta

Összekapcsolódott az ISS és a Discovery

Sikeresen összekapcsolódott hétfő hajnalban a Nemzetközi Űrállomással (ISS) a Discovery amerikai űrrepülőgép.
2009. augusztus 31. hétfő 10:25 - HírExtra
Az indításról készített fényképek szerint az űrrepülőgép hővédő pajzsa nem szenvedett komolyabb károkat. Az eredeti tervekhez képest négy nappal később indított Discovery hét űrhajóst szállított a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő ISS-re. A legénység egyik tagja az Európai Űrügynökséget (ESA) képviselő svéd Christer Fuglesang. A Discovery főként tudományos berendezéseket és a huzamosabb időn át az ISS-en tartózkodó asztronautáknak szánt használati eszközöket - új hálófülkéket, egy futópadot és egy fagyasztóládát - szállít az űrállomásra.

Az űrhajósok a következő napokban három űrsétát tesznek majd, hogy szerelési és karbantartási munkákat végezzenek az űrállomáson.

Az űrrepülőgép indítását eredetileg keddre tűzték ki, de a rossz időjárás, majd technikai problémák miatt háromszor elhalasztották.

A Discovery a tervek szerint szeptember 8-án válik le az űrállomásról és indul vissza a floridai Kennedy Űrközpontba. A mostani csapat egyetlen női űrhajósa, az amerikai Nicole Scott nem tér vissza társaival a Földre, hanem felváltja honfitársát, Tim Koprát, és fedélzeti mérnökként dolgozik egy ideig az űrbázison.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását