2024. április 27. - Zita

Itt a Zsidó Nyári Fesztivál!

A budapesti Gozsdu udvarban, az egykori zsidó negyed szívében nyílt meg vasárnap a XII. Zsidó Nyári Fesztivál. A szeptember 6-ig tartó, sok műfajúkulturális eseménysorozat nyitányaként Gerő András történész az Együtt többek leszünk elnevezésű, a "barátságos Magyarországért" létrejött civil kezdeményezésről beszélt. Bejelentették, hogy a fesztivál - mivel alapértékeik egybeesnek - elsőként csatlakozott a mozgalomhoz.
2009. augusztus 30. vasárnap 16:01 - HírExtra
Gerő András kifejtette, hogy húszévi szabadság után a magyar közvilág telítődött rasszizmussal és nacionalizmussal. "A kettő nem független egymástól. Közös lényegük az, hogy ilyen vagy olyan alapon+mi+ jobbnak, felülállónak tartjuk magunkat azokkal szemben, akiket +ők+ megnevezéssel illetünk" - mondta a történész, majd úgy vélte, hogy a negatív reakció nem elégséges: "Nem fogalmazható meg úgy, hogy az ember +antinacionalistának+ vagy +antirasszistának+ nevezi magát. Pozitív állítást kell tenni. Például azt, hogy +együtt többek vagyunk+".

Az önazonosságok pluralitása a szabadság legfontosabb garanciája, de több is, mint garancia: gazdagság - fűzte hozzá. Szavai szerint e nélkül egyfajta belső Trianon jön létre, amely megfosztaná amagyar kultúrát a szerb-szlovák Petrovicstól, azaz Petőfi Sándortól. "Egy ilyen elképzelés mentén elvesztenénk Zeidler Gézát, aki Gárdonyi Gézaként írta meg a magyar hazaszeretet kötelező olvasmánnyá vált művét, az Egri csillagokat." De Vörösmarty, Lehár, Kálmán Imre, Liszt és Bartók munkássága és értékvilága is sérülne e "belső Trianon" alapján - jegyezte meg.

Végül azt hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés, amelyhez bárki - magánszemély és szervezet - csatlakozhat, barátságos Magyarországot akar. "...tudjuk és ezért hiszünk is abban, hogy erőnk ésgazdagságunk forrása nem más, mint az: +együtt többek vagyunk, együtt többek leszünk+" - jelentette ki.

A fesztivál minden kiadványán már szerepel a mozgalom logója.

A rendezvénysorozatot a kulturális tárca vezetője, Hiller István miniszter nyitotta meg. Kiemelte, hogy a Zsidó Nyári Fesztivál mára Európa egyik legnagyobb zsidó kulturális-művészeti eseményévénőtte ki magát. Tavaly mintegy 130 ezer látogatót vonzott a programsorozat.

Rámutatott, hogy hagyományt nem lehet csinálni - ám a szervezők ismerték a titkot, és megteremtették a saját hagyományukat. Az érdeklődők nem csak bepillantást nyernek egy általuk addig alig ismertkultúrába, hanem annak részesévé is tudnak válni - mondta.
A közönségnek sok olyan magyar művész mutatkozik be, akik már jól ismertek a világot jelentő deszkákon, de itthon még kevésbé - folytatta a miniszter. - Egyebek mellett ezt a hiányt igyekszikpótolni műsorpolitikájával a rendezvénysorozat.

A tárcavezető Bálint András keddi Radnóti-estjére külön is felhívta a figyelmet: a 100 évvel ezelőtt született költőóriás olyat hagyott a magyarságra, az irodalomra, amelyet nem csak tanulmányozni,sajáttá tenni érdemes - ezt célozza a műsor.

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója arra emlékeztetett, hogy a fesztivál szervezői 12 évvel ezelőtt mertek nagyot álmodni, és megépítették a zsidókultúra forgószínpadát, ahol együtt jelenhet meg a múltban felhalmozott értékek minden gazdagsága, a jelen minden csillogó gyönyörűsége és jövő lelkesítő ígérete.

A honi és a nemzetközi zsidóság büszkén felmutathatja, hogy lám, ezt alkotta és őrizte meg a világtörténelem legborzasztóbb évszázadában, a huszadikban - húzta alá. - És büszkélkedik maiteljesítményével is, dalban, táncban, versben, prózában. A fesztivál alkalmat ad a kivételes tehetségű hazai és külföldi művészek és művek találkozására.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását