2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A német kormány kiáll az Opel mellett

A német kormány minden fajta állami garanciavállalás, illetve pénzügyi segítség előfeltételének tekinti a németországi Opel-üzemek további működését - erősítette meg vasárnapi nyilatkozatában Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter.
2009. augusztus 30. vasárnap 16:09 - HírExtra
A szociáldemokrata politikus a Bild am Sonntag című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta: kormányzati garanciavállalás csakis akkor jöhet szóba, ha az új befektető kötelezettséget vállal arra, hogy a négy németországi Opel-üzem közül egyik sem kerül bezárásra, sőt a jövőt illetően mindegyik kedvező kilátásokkal rendelkezik. "Német adófizetői pénzek csakis egy ilyen koncepció esetében kerülhetnek felhasználásra" - fogalmazott a miniszter.

Steinmeier nyilatkozatából kitűnt, hogy az elmúlt napok ellentmondásos hírei ellenére az új befektetővel kapcsolatban a német kormány továbbra is az osztrák-kanadai beszállítói konszernt, a Magnát támogatja. A hét közepén ugyanis olyan értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint a Merkel-kabinet elfogadhatónak tartaná, ha az Opel a Magna helyett az anyavállalat General Motors által favorizált belga pénzügyi befektetőhöz, a belga RHJ-hoz kerülne.

Maga a kancellár a hét végén az Opellel kapcsolatban ugyancsak a német érdekek érvényesítése mellett foglalt állást. Merkel azt hangoztatta, hogy kormánya nem enged semmi fajta időkényszernek, és ezzel kapcsolatban a német érdekeket a gyors döntésnél fontosabbnak nevezte. Ennek ellenére annak a reménynek adott hangot, hogy a General Motors igazgatótanácsának szeptember 8-9-re tervezett ülésén megszületik a döntés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását