2024. május 6. - Ivett, Frida

Börzsöny Barokk Napok

A világhírű angol historikus együttes, a London Baroque is fellép a kedden kezdődő Börzsöny Barokk Napokon; az ötödik alkalommal megrendezendő négynapos régizenei fesztiválnak az idén Nógrád, Szokolya, Berkenye és Vác ad otthont.
2008. augusztus 24. vasárnap 12:11 - Hírextra
Lachegyi Imre, a szervező Consort Zenei Alapítvány kuratóriumi elnökének tájékoztatása szerint a London Baroque pénteki koncertjét, amely egyben a fesztivál záróhangversenye is lesz, a váci Fehérek templomában rendezik.

Az esten a négytagú együttes igen gazdag programmal lép a magyar közönség elé: Bach, Ha:ndel és Couperin, az európai barokk nagy szerzőinek művein kívül két, talán kevésbé ismert, de annál jelentősebb angol korabarokk mester, John Jenkins és William Boyce darabjai szólalnak meg.

Az együttes munkássága már több mint 30 éve meghatározó a régizenében. Olyan jelentős művészekkel dolgoznak együtt, mint Emma Kirkby vagy a Hilliard Ensemble, amely a tavalyi fesztivál kiemelt vendége volt.

A London Baroque vonósnégyes, alkalmanként csembaló-orgonaművész taggal kiegészülve, szinte minden nagyobb európai fesztiválon részt vett már, és világszerte rendszeresen szerepel tévé- és rádióműsorokban. Turnéztak már Japánban és az Egyesült Államokban is. Repertoárjuk a XVI. századtól Mozartig és Haydnig terjed.

A Börzsöny Barokk Napok első három estéjén jeles hazai régizenei együtteseket és szólistákat hallhat a közönség. A keddi nyitókoncerten a nógrádi katolikus templomban az Accord Quartet és a Sonora Hungarica Consort lép fel. A hangversenyen Bach IV. Brandenburgi versenyének és Musikalisches Opferének részletei között egy fiatal magyar zeneszerző, Zombola Péter erre az alkalomra írott művének ősbemutatója hangzik el, áthidalva ezzel a régizene és a mai kor közötti évszázadokat.

A program szerdán a szokolyai református templomban barokk kamaraesttel folytatódik Lachegyi Imre blockflöte-, Papp Dániel hegedű- és Oláh Aino csembalóművészek közreműködésével.
Csütörtökön pedig a berkenyei templom ad otthont - a Reneszánsz Év programsorozatához is kapcsolódva - a Sebastian Consort reneszánsz hangversenyének, amelyen az alapfelállásban négy hangszeres előadóból álló együttes énekesekkel kibővülve szólal meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását