2024. április 26. - Ervin

Diákhitel október 15-től

A hagyományoknak megfelelően október 15-én folyósítják először a diákhitelt az ősszel - közölte a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2009. augusztus 28. péntek 15:31 - HírExtra
Csillag Tamás elmondta: azoknak, akik eddig nem igényeltek diákhitelt, de már októberben szeretnének pénzhez jutni, szeptember 15-ig kell leadniuk igénylésüket a kijelölt postahivatalokban vagy az együttműködő pénzintézetek fiókjaiban.

Akik korábban már kaptak diákhitelt, azoknak nem kell új igénylést beadniuk, viszont célszerű szeptember közepéig beiratkozniuk, hogy időben pénzhez jussanak. Azt is szeptember közepéig kell bejelenteni, ha megváltoztak tanulmányi adataik - például átiratkoztak egy másik egyetemre, főiskolára - vagy szeretnék újraindíttatni a korábban leállított folyósítást - tette hozzá.

Kiemelte: több idő áll a rendelkezésükre azoknak, akik a korábban igényelt hitelösszegen vagy a folyósítás gyakoriságán akarnak változtatni - haviról egyösszegűre vagy fordítva -, ők ezt szeptember 30-ig megtehetik.

A vezérigazgató közlése szerint az idén rövidfilmet készítettek a diákhitel felvételének lehetőségeiről a szülők tájékoztatására, akik ezt a tanév első szülői értekezletén tekintik meg. Ezen kívül kiírtak egy pályázatot, amelynek keretében a fiataloktól egyperces filmeket várnak "az egyetemistákra és főiskolásokra leselkedő különféle vesztes élethelyzetekről", amelyek elkerülésére a diákhitel felvételével nyílik lehetőség.

Csillag Tamás szólt arról, hogy az általuk összeállított film híradószerűen, közérthető stílusban veszi sorra a diákhitelezés legfontosabb tudnivalóit, szabályait és hátterét a folyósítástól a törlesztésig. A leginkább arra szeretnék a figyelmet felhívni, hogy a továbbtanulásról szóló döntés során érdemes megismerkedni a diákhitel lehetőségeivel.

A Diákhitel Központ vezetője elmondta: a 2008/2009-es tanévben a 18.172 új hiteligénylővel együtt összesen 73.407 hallgatónak folyósítottak hitelt, 22,3 milliárd összegben. Az egy hitelfelvevőre jutó éves átlagos összeg a múlt tanévben volt a legmagasabb, megközelítette a 300 ezer forintot. A folyósítás kezdete, 2001 óta összesen több mint 271 ezren vették igénybe a diákhitelt - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a hitel visszafizetésére kötelezettek száma jelenleg 107.636. A törlesztők a kezdetektől a 2008/2009-es tanév végéig összesen 51,5 milliárd forintot fizettek vissza. Ez az elvárt összegnek a 187 százaléka, ami azt jelenti, hogy a visszafizetési morál a diákhitelezettek körében nagyon jó, mindössze alig 3 százaléknyian vannak azok, akik nem fizették vissza diákhitelüket.

A vezérigazgató az MTI kérdésére kifejtette: a visszafizetési határidőt jelentősen túllépőket levélben, sms-ben vagy - akik ezt a lehetőséget megjelölték kapcsolattartásként - e-mailben szólítják fel adósságuk rendezésére; ők összesen mintegy négyezren vannak. Ha valaki ekkor sem fizet, a szerződését felbontják, és ettől számítva 15 napon belül egy összegben kell kifizetnie tartozását. Ha ez nem történik meg, átadják az APEH-nek az ügyet végrehajtásra.

Más kérdésre elmondta: előfordulhattak a hiteligénylési lapok kiszállításában kisebb fennakadások, de nem tudnak ilyen esetről, ők "a megfelelő mennyiségű hiteligénylési csomagot elküldték" partnereiknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását