2024. március 19. - József, Bánk

Megúszta a színház

A kultúrától nem von el forrásokat Szolnok önkormányzata - hangsúlyozta a város polgármestere kedden a Szigligeti Színház évadnyitó társulati ülésén, utalva arra, hogy a szolnoki teátrum támogatása sem csökken.
2009. augusztus 25. kedd 23:38 - HírExtra
Szalay Ferenc ígéretét taps fogadta a társulat soraiban, ahol egyebek mellett Kerényi Imre rendező és Bitskey Tibor színművész is megjelent az esemény alkalmából. A polgármester rövid köszöntőjében a színházról a megyeszékhely kiemelkedő értékeként beszélt. "Szolnoknak fontos kilépnie a középszerű kisváros szerepéből. A helyi identitás erősítéséhez pedig az itt folyó munka is nagyban hozzájárul" - fogalmazott.

Mint azt Bor Zoltán, a színház gazdasági igazgatója elmondta, mozgalmas, tartalmas és nehéz évad elé néz a Szigligeti Színház. A nyáron komoly felújítások kezdődtek a szolnoki teátrumban, melyek egy része jelenleg is tart. Így egyebek mellett új színpad épült és javában zajlik a színházzal szemben található, a korábbi Szobaszínháznak is helyet adó épületegyüttes korszerűsítése és átalakítása.

A jövőben várhatóan Szín-Mű-Hely fantázianéven működő épületegyüttesben folyó munkálatokat a társulati ülés végén a színészek is megtekintették. A helyszínen Bor Zoltán elmondta: a reményeik szerint még idén elkészülő létesítményben szobaszínház, nyári színház, színészstúdiók, műhelyek, raktárak kávéház és színészlakások kapnak helyet. Az ülésen elhangzott, hogy a lakásokat elhunyt szolnoki színészekről szeretnék elnevezni, s a társulat tagjaitól várnak javaslatokat.

Balázs Péter igazgató a következő hónapok legfontosabb teendőiről szólva elmondta: október 2-án a névadó Szigligeti Ede legismertebb, legsikeresebb vígjátéka, a Liliomfi bemutatójával kezdődik az új évad, melyet még ugyancsak az ősz folyamán Katona József emblematikus drámája, a Bánk bán követ, melyet most kezdtek el próbálni.

Október utolsó hetében a Vándorfesztivál keretében számos hazai színház vendégeskedik majd a Tisza-parti megyeszékhelyen. December elején pedig William Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátékának premierjét láthatja a közönség. Az új esztendő első darabja januárban Jacobi Viktor Leányvásár című operettje lesz - tette hozzá a direktor.

Kiss József, a színház művészeti vezetője az elmúlt évadra visszatérve hangsúlyozta: az ország ötvenkét színháza közül a szolnoki a látogatottsági rangsor 12. helyén áll az egyik hetilapban megjelent statisztika szerint. Ráadásul a vidéki teátrumok közül mindössze kettő, a miskolci és a győri előzte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását