2024. március 29. - Auguszta

Katasztrófálisak vagyunk nyelvtanulásban

Magyarország az utolsó helyen áll a nyelvtudás terén az Európai Unióban. Pár évvel ezelőtti felmérés szerint a lakosság 63%-a nem beszél idegen nyelvet. Ráadásul minden harmadik magyar még csak nem is tervezi, hogy tanuljon vagy továbbfejlessze idegen nyelvi készségeit.
2016. szeptember 9. péntek 08:10 - HírExtra
Közel 2 milliárd ember – a világon majdnem minden harmadik – jelenleg is angolul tanul. Az Education First legutóbbi felmérése szerint ez a skandináv országokban élőknek sikerül leghatékonyabban, ahol a társadalom minimum 65 százaléka tökéletesen beszéli Shakespeare nyelvét.

A felnőttek vizsgaeredményei alapján készült felmérésben Magyarország a 21. helyet foglalja el közel 58 százalékkal, India és Lettország „szomszédságában”. A régiónkban különösen szembetűnő a lemaradásunk, ugyanis pl. Szlovénia és Lengyelország az első tízbe került. Tehát van hova fejlődnünk, és ehhez már 17 éve nyújt hatékony segítséget a Nyelvparádé, ahol hazai és külföldi nyelvtanfolyamokkal, próbanyelvvizsgával, nyelvtanulási segédeszközökkel, bemutatóórákkal, nyelvkönyvekkel és online tanulási lehetőségekkel várják a látogatókat. A szeptember 9-11- ig (péntektől vasárnapig) a Millenáris D épületében megrendezésre kerülő kiállítás ingyenesen látogatható.

Angol a népszerű

Magyarországon még mindig toronymagasan angolul tanulnak a legtöbben. Egy múlt évi felmérés szerint az általános és középiskolai tanulók 67%-a angolul tanul, ami azt jelenti, hogy többen próbálják elsajátítani, mint az összes többi nyelvet együttesen. A második a német, majd ezt követi sorrendben a francia, a spanyol és az olasz. A Nyelvparádé kiállítói természetesen az angolon kívül számtalan nyelv elsajátításában segítenek.

A Converzum – a nyelvi közösségi tér támogatásával létrejött rendezvény látogatói részt vehetnek bemutatóórákon, izgalmas előadásokon, workshopokon, valamint próbanyelvvizsgát is tehetnek. Itt mindenki megtalálhatja a motivációjának, személyiségének legmegfelelőbb nyelvtanulási módszert. Magyar és külföldi nyelviskoláktól a nyelvvizsgaközpontokon, illetve a könyvkiadókon át egészen a nyelvi utaztatókig és a szoftverfejlesztőkig szolgáltatások, termékek és cégek egész sora várja a tanulni vágyókat.

Tanároknak is

A kiállítás a nyelvtanárokra is gondol, akik nemcsak a legújabb digitális eszközökről, tananyagokról tájékozódhatnak, de megismerhetik azokat a módszereket is, amelyekkel hatékony lehet a vizsgafelkészítés; gyakorlati segítséget, ötleteket kapnak, amelyekkel diákjaik a hosszú nyári szünet után gyorsan felfrissíthetik nyelvtudásukat.

Sőt, az elmúlt évhez hasonlóan, egy rendhagyó módszertani konferencia is várja a nyelvtanárokat Az érdeklődők már megszokhatták, hogy a Nyelvparádé minden évben előrukkol egy különlegességgel: ez most a péntek délutáni „Silent Reading Party” – vagyis a Csendben Olvasós Buli – lesz, ahol mindenki zajmentesen, békességben, mindenfajta „kütyü” zavaró hatása nélkül olvashatja az általa hozott könyvet. A rendezvényre ingyenes a belépés, és kerekesszékkel is látogatható.

További információ: www.nyelvparade.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását