2024. április 16. - Csongor

Fénnyel védekező mélytengeri élőlények

Kaliforniai kutatók olyan, eddig ismeretlen gyűrűsférgekre bukkantak a tenger mélyén, amelyek fénnyel védekeznek ellenségeik ellen.
2009. augusztus 24. hétfő 14:39 - HírExtra
Az állat rokonainak, a soksertéjű gyűrűsférgeknek (Polychaeta) többségével ellentétben szabadon úszkál a tengervízben. Karen Osborn és kollégái, a kaliforniai La Jollában található Scripps Oceanográfiai Intézet munkatársai, összesen hét különböző Swima-fajt tudtak azonosítani, amelyeket a Science című folyóiratban írtak le. A mintegy tízcentisre megnövő állatokat merülő robotok segítségével sikerült kifogniuk 1800 és 3000 méter közötti mélységekben az Egyesült Államok nyugati partjainál, valamint a Fülöp-szigetekhez közel eső Sulawesi-tengerben.

A Swima-fajok közül ötnek a fejvéget követő szelvényén hólyagjai vannak, amelyek feltehetően átalakult kopoltyúk - mondta Osborn a Der Standard című osztrák lapnak (www.derstandard.at). A hólyagok belseje folyadékkal telt. A vízalatti felvételek tanúsága szerint az állatok ezekkel tudnak pár másodperc erejéig világítani. Ilyenkor az állatok a világító szervecskéiket "eltaszítják" maguktól.

A kutatók meggyőződése, hogy e biológiai világító bombák az ellenség elriasztását szolgálják. A hirtelen felvillanó fény a tenger mélyén zavaró hatással lehet, még akkor is, ha más itt élő állatok éppen fénylő szervek segítségével kommunikálnak.

A Swima-nemzetség nem csupán fénylő gránátjai miatt érdekes, hanem azért is, mert úgy tűnik, teljesen önálló evolúciós fejlődési ágat is képvisel. Szabadon úszó életmódjuk miatt az állatok teljesen új élőhelyet vettek birtokba, ezáltal teljesen más kihívások elé néztek, mint aljzathoz kötődő elődjeik - hangsúlyozta Karen Osborn. A férgek még sokáig foglalkoztatni fogják a tudományt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását