2024. április 25. - Márk

A jogvédők szerint rendben volt a gárdistákal szembeni fellépés

A rendőrségnek intézkedési kötelezettsége volt a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda Mozgalom, illetve az úgynevezett Új Magyar Gárda Mozgalom szentendrei avatásán szombaton - közölte a Helsinki Bizottság az MTI-vel.
2009. augusztus 22. szombat 21:05 - HírExtra
"A rendőrségnek törvényi kötelezettsége állt fent az úgynevezett Új Magyar Gárda Mozgalom 2009. augusztus 22-i, szentendrei avatásának megakadályozására függetlenül attól, hogy arra nem közterületen került sor" - olvasható a jogvédő szervezet közleményében.

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-iki jogerős döntésével feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet és annak részeként a Magyar Gárda Mozgalmat is.

Nyilvánvalóan nem lehet komolyan venni azt az érvelést, hogy az "Új Magyar Gárda Mozgalom" nem azonos a feloszlatott mozgalommal. Ennek ellenkezőjét maguk a vezetők és résztvevők teszik teljesen egyértelművé többek között a névválasztással és azzal, hogy "új" mozgalmi tevékenységüket a "régi" gárdaegyenruhában folytatják - fogalmaznak a közleményben.

A Helsinki Bizottság szerint a büntető törvénykönyv és más jogszabályok egyértelművé teszik , hogy az Új Magyar Gárda Mozgalom vezetése és a mozgalomban való részvétel a hatályos magyar jogszabályok szerint bűncselekménynek, illetve szabálysértésnek minősül.

A jogszabályok pedig azt is kimondják, hogy a rendőr köteles intézkedni, ha a közrendet sértő vagy veszélyeztető tényt, körülményt vagy cselekményt észlel, illetve ilyet a tudomására hoznak, méghozzá nemcsak közterületen, hanem magánterületen is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

valaki85
2009. augusztus 22. 22:46
Naná,hogy jogos volt a rendőri intézkedés! Remélem a jövőben is a maihoz hasonló rendőri fellépésre lehet számítani a Gárdával szemben!;-)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását