2024. május 6. - Ivett, Frida

A Balaton ékköve

A Balaton ékköve elnevezésű balatonfüredi fejlesztési program második ütemének részeként felavatták szerdán a tóparti, reformkori városrészben a felújított Vitorlás és Gyógy teret, a Széchenyi parkot és a Rózsa-kertet.
2009. augusztus 19. szerda 18:25 - HírExtra
A program második ütemének teljes beruházási költsége 1,7 milliárd forint, melyből 1,5 milliárdot tesz ki a Közép-dunántúli Regionális Operatív Program pályázati támogatása, míg a város önkormányzata 270 milliót biztosított a fejlesztésekhez - mondta avató beszédében Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

Hangsúlyozta, hogy a 2008 októberében indult projekt második ütemének mintegy negyven százaléka készült el mostanra: 600 millió forintos költséggel teljesen megújult a Vitorlás és a Gyógy tér, a Rózsa-kert és a Széchenyi park, s mindez Balatonfüred turisztikai vonzerejét tovább növeli.

Pál Béla szerint Balatonfüred az egyik legdinamikusabban fejlődő városa Veszprém megyének, s ennek az a titka, hogy a lakosság egyet akar, összetart, a város fideszes és szocialista vezetői pedig össze tudnak fogni a közkedvelt üdülőhely fejlesztése érdekében.

A Vitorlás tér bejáratánál lévő nemzeti színű szalagot Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Lasztovicza Jenő (Fidesz), a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Bóka István (Fidesz), Balatonfüred polgármestere és Pál Béla vágta át.

Az avatóünnepet követő sajtótájékoztatón Bóka István hangsúlyozta, hogy a vízparti parkok, terek átadását követően folytatódik a fejlesztési program, hiszen a lebontott, volt szovjet üdülő helyén készül már egy újabb díszpark, s lényegében befejeződött a Jókai Mór Emlékmúzeum épületének és kertjének felújítása is, már csak a belső berendezési munkálatok vannak hátra.

A polgármester a Balaton ékköve fejlesztési projekt második üteme legjelentősebb részének a Vaszary-kastély 600 millió forintos felújítását nevezte. A reformkori városrész díszének számító műemléki épületben múzeumot, továbbá "európai szintű kiállításoknak is helyet adó" galériát és képtárat rendeznek be. Megjegyezte, hogy elkészült már a Blaha Lujza utca 3. szám alatt a Balatonfüredi Helytörténeti Gyűjtemény és Látogató Központ is.

A reformkori városrészbe vezető utak közül a nyárra felújították 140 millió forintos költséggel a Csokonai és a Honvéd utcát, valamint a Fészek közt - tette hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy a program első ütemének 700 milliós támogatásából 2006-ban már felújították, díszburkolattal látták el a városrészben a Blaha és a Kisfaludy utcát.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv programja folytatódik, újabb pályázatokat írnak majd ki, így például csak a turisztikai fejlesztési csomag 300 milliárd forintot tesz ki.

A következő költségvetési év is szigorú lesz, de arról döntés született, hogy fejlesztések állami pénzforrás hiánya miatt nem maradhatnak el. Azaz minden uniós fejlesztési pénz mellé "tudnunk kell biztosítani a hazai kormányzati önrészt" - tette hozzá az államtitkár.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását