2024. április 30. - Katalin, Kitti

Fidesz-KDNP segítség a hitelkárosultaknak

Országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a Fidesz-KDNP a hitelkárosultak megsegítésére.
2009. augusztus 18. kedd 13:15 - HírExtra
A Fidesz-KDNP azt javasolja többi között, hogy alkossanak megfelelő szabályozást a kilakoltatások megelőzéséért. Lehetőséget kell biztosítani arra is, hogy az adós maga értékesítse ingatlanát adott esetben legalább 6, legfeljebb 12 hónapos moratóriummal, s szabályozni kell a tartozás átütemezésének lehetőségét, feltételeit is.

A frakciószövetség kezdeményezi azt is, hogy az állam a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-n keresztül váltsa ki a fizetésképtelen adósok hiteleit, illetve, hogy terjesszék ki a jelenleg érvényes törvényeket minden olyan állampolgárra, aki munkája elvesztése miatt képtelen fizetni lakáshitele törlesztőrészletét.

A Fidesz-KDNP emellett kedvezményt biztosítana az adós számára a hitel egyösszegű visszafizetése esetén. Speciális szabályozást igényel ugyanakkor az az eset, amikor a forint árfolyamromlása miatt a hitel összege meghaladja az ingatlan értékét.
Az ellenzéki képviselő a témával foglalkozó rendkívüli szociális bizottsági ülés után azt mondta, hogy a szocialisták kezdeményezésére elfogadott állásfoglalás beilleszkedik az eddigiek közé, "időt húz, maszatol, és nem ad megoldást".

Az állásfoglalás szerint az átláthatóbb pénzügyi tevékenység kialakításáért és a hitellel rendelkezők védelméért további törvények módosítása és meghozatala szükséges. Az Országgyűlés ifjúsági, szociális és családügyi bizottsága 15 kormánypárti igen és 12 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a dokumentumot.

A Fidesz-KDNP a határozati javaslatát - az írásos szöveg szerint - azzal indokolta, hogy a forint gazdasági válsággal összefüggő árfolyam-ingadozása hatására a devizaalapú hitelek törlesztőrészletei rövid idő alatt és drasztikus mértékben, akár 30-50 százalékkal megnőttek. Naponta mintegy 30 új, fedél nélkülit regisztrálnak, a lakosság 10-15 százalékát fenyegeti az árverezés veszélye, a közüzemi számlákkal tartozók száma eléri a 720 ezret.

A legfrissebb adatok alapján elmondható, hogy a fizetésképtelen adósok érdekében meghozott eddigi intézkedések sok esetben nem érték el céljukat. Számottevő javulás nem várható, mert a jelenlegi rendszer egyik alappillérét képező önkormányzati elővásárlási jog "hitelét veszti" a 2010-re tervezett 100-120 milliárdos, a települési önkormányzatokat érintő elvonások miatt - olvasható a javaslatban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. augusztus 18. 13:30
Ez is maszatolás.Mert a devizahitelek problémájára a Ft-ra való átváltásuk lenne a jó megoldás.És megoldódna a deviza hitelesek problémája.Ugyanis akkor egyenlő lenne a Ft és a Deviza hitelek költsége.Mert eddig a devizahiteleseknek sokkal kevesebbet kellett törleszteni!Semmi-sem indolkolja,hogy a devizahitelt nyujtó Bankokat támogassa ezzel a Magyar Állam!-Tehát a bedőlő hitelesek problémájira a szociális alap nyujthat megoldást ideiglenesen.És ha nem zudják továbbra sem fizetni,akkor Államositani kell a lakást(Kifizetve az árárt a tulajnak).És kiadható,mint Önkormányzati bérlakás.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását