2024. május 25. - Orbán

Jóváhagyják az uniós pénzeket

Jóváhagyja az EB Magyarország számára az operatív programokban lévő uniós pénzek átcsoportosítását.
2009. augusztus 16. vasárnap 13:22 - HírExtra
Oravecz Péter tájékoztatása szerint, ha el is húzódna a formális jóváhagyás, az elszámolás a módosítás benyújtásának időpontjától, tehát visszamenőleg lesz hatályos. Összesen 260 milliárd forintot csoportosítottak át a gazdaságfejlesztési operatív programokba, amelyekből elsősorban a meglévő munkahelyek megtartásához és új munkahelyek teremtéséhez nyújtanak vissza nem térítendő támogatást.

Az uniós pénzek kifizetése jó tempóban halad, de a nagy "boom" ettől az évtől kezdődően várható - jegyezte meg Oravecz Péter. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az európai uniós forrásokat utófinanszírozásban lehet felhasználni, azaz a projekt befejezése után történik az elszámolás, és ennek alapján utalják a pénzt.

A pénzügyi válság miatt a kormány 2008 decemberi döntése szerint elsősorban a gazdaságfejlesztési és a turisztikai beruházások, valamint a munkahelyi képzéseket támogató európai uniós pályázatoknál az elnyert támogatás akár 40 százalékára lehet előleget igényelni, mégpedig a júliusban módosított határozat szerint 2009 végéig.

A szóvivő szavai szerint a mostani elszámolási időszakban a rendelkezésre álló teljes fejlesztési forrás 70 százalékát meghirdették mintegy öt és félezer milliárd forint összegben. Ebből több mint 2.800 milliárd forint összegű pályázatot el is bíráltak, több mint 2.400 milliárd forintnyi forrásra szerződést kötöttek, és eddig 430 milliárd forintot fizettek ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását