2024. május 3. - Tímea, Irma

Helyreállt a rend Gázában

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista mozgalom vezetői azt közölték vasárnap, hogy helyreállt a rend az övezetben a hét végi véres összecsapások után, amelyeket egy muzulmán fegyveres csoport robbantott ki az Egyiptommal határos Rafah városában.
2009. augusztus 16. vasárnap 21:21 - HírExtra
A magukat Isten Harcosainak nevező csoport vezetője, Abdel-Latíf Músza jelentette be pénteken egy rafahi mecsetben a teokratikus uralom (istenuralom) "megszületését" a Gázai övezetben. A mecseten kívül mintegy száz fegyveres tartott erődemonstrációt, majd amikor megérkezett a Hamász rendőrsége, elbarikádozták magukat az épületben.

Többórás tűzharc tört ki, amely szombaton is folytatódott, legkevesebb 28 fegyveres meghalt, és mintegy százan, más forrás szerint 150-en megsebesültek, köztük a környéken tartózkodó polgári személyek, gyerekek. Egy robbanásban maga Músza is meghalt, állítólag az ő kezében volt a robbanószerkezet.

A Hamász-hatóságok mintegy száz embert vettek őrizetbe a tűzharc idején és utána, s azóta is keresik a fegyveres csoport további tagjait. Iháb al-Huszein, a Hamász belügyi szóvivője azt hangoztatta, hogy szervezete "nem engedi meg a biztonsági káosz visszatérését Gázába".

Rafahot még vasárnap is zárt katonai övezetnek minősítették, távol tartották onnan az újságírókat, és a Hamász biztonsági emberei átvizsgálták az oda be- és onnan kihajtó gépkocsikat. Palesztin családok a halottaikat temették, de a Hamász biztonsági erői távol tartották a lakosságot a temetésektől. A Hamász egyébként az egész övezetben nagy számban vezényelte ki milicistáit az utcákra, demonstrálván, hogy ellenőrzi a helyzetet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. augusztus 16. 22:26
Ja,és az al-kaidás terrorvezér véletlenül felrobbantotta magát.A többi is igy tehetné....
aser
2009. augusztus 16. 21:27
Fogalmazzunk érthetően: Hamasz terrorszervezet.Mert az USA az EU,és az ENSZ is igy tartja nyilván őket!
Nem fegyveresek,hanem terrorista-tömeggyilkosok lövöldöztek egymásra
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását