2024. április 26. - Ervin

Lesz kerékpárút a Margit hídon

A Margit hídon a tavaly véglegesített tervek alapján kétsávos önálló kerékpárút épül.
2009. augusztus 14. péntek 16:51 - HírExtra
A Főpolgármesteri Hivatal arra reagálva adott ki közleményt, hogy értesüléseik szerint kerékpáros szervezetek "demonstrációt hirdettek meg a Margit hídon épülő kerékpárút ellen".

Álláspontjukat ismertetve a közleményben azt írták: hosszú tárgyalások után dőlt el, hogy a kerékpáros szervezetek által kért három helyett csak két biciklisáv fér el a hídon. A kerékpárút kialakítása érdekében jelentős költséggel kiszélesítik a Margit híd sziget felőli oldalát, a déli oldal szélesítésére azonban műemlékvédelmi és műszaki okokból nincs lehetőség.

Kifejtették, hogy világszerte nagyon kevés műemlék híd kiszélesítését engedélyezik, de a magyarországi építészeti szakhatóságok elfogadták a főváros ezirányú kérelmét. A világörökségi panoráma felé néző déli oldalon azonban már nem engedélyezték a szélesítést, az erre vonatkozó tervet a független építészekből álló tervtanács tavaly októberben elvetette.

Erről - a Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint - az egyeztetésben végig részt vevő kerékpáros civil szervezetek tavaly ősszel értesültek. Később arra is érkezett javaslat, hogy a déli járdán vagy osztott gyalogos-kerékpáros sáv létesüljön, vagy a gyalogosok egyáltalán ne vehessék igénybe ezt a járdát. Ezt a Városháza a hídon közlekedő nagy számú gyalogos biztonsága miatt nem fogadta el - írták.

E szempontok alapján a terveket két kerékpársávval fogadták el, ennek alapján készültek az engedélyek, és eszerint lát munkához a kivitelező, ezért a demonstráció nemcsak "indokolatlan, de a terveket régóta ismerő szervezők részéről rosszhiszemű is".

Azokra a panaszokra, hogy a biciklisek csak tolva tudnak majd kerékpárral közlekedni a felújítás alatt, a Főpolgármesteri Hivatal úgy reagált: csak nagyon szűk helyet tudnak a kivitelezők biztosítani a gyalogosok számára, önálló ideiglenes kerékpárút kialakítására nincs hely. A gyalogosok közötti kerékpározás a munkaterület és az ideiglenes vágányok közvetlen közelében pedig fokozottan balesetveszélyes.

A Magyar Kerékpárosklub pénteken közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy balesetveszélyes lesz a Margit hídon kerékpározni, mert csak az egyik oldalon lesz kerékpárút.

A klub az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: a napokban értesült arról, hogy az eddigi egyeztetéseket felrúgva megcsonkították a Margit híd kerékpáros létesítményeinek terveit, és a 30 milliárd forintos beruházással megújuló híd végleges terveiben az ígéretek ellenére nem szerepel az egyik oldal kerékpársávja. Ezzel pedig véleményük szerint még a jelenlegi helyzetnél is rosszabb lesz a hídon kerékpárral átkelők helyzete.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását