2024. május 19. - Ivó, Milán

Clinton végzett Afrikában

A Zöld-foki Köztársaságban tett látogatással befejezte pénteken hét országot érintő afrikai körútját Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.
2009. augusztus 14. péntek 20:09 - HírExtra
"Nem cukrozzuk meg a problémákat, nem hátrálunk meg előttük, arra törekszünk, hogy segítsük és olyan irányba tereljük Afrika lakóinak reményeit és törekvéseit, hogy meg tudják változtatni országaik vezetését" - mondta Clinton Sal szigetén, José Maria Neves zöld-foki-szigeteki miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján.

Tizenegy napos körútja során - amely a leghosszabb külföldi útja volt januári beiktatása óta -, az amerikai külügyminiszter a Dél-afrikai Köztársaságban meglátogatott egy falusi AIDS-kórházat és ellátogatott a Kongói Demokratikus Köztársaság háború dúlta keleti részébe. Minden állomásán sürgette, hogy az afrikaiak saját maguk vegyék a kezükbe a kontinens sorsát, és az Egyesült Államoknak, még ha kész is együttműködni velük, nincsen "varázspálcája".

Tom Wheeler, a Dél-Afrikai Nemzetközi Intézet kutatója szerint az új amerikai kormányzat afrikai kapcsolataiban "stílust és tartalmat váltott". "Az afrikaiak mindig külföldi országoktól várták a segítséget a problémáik megoldásához, de ugyanakkor rosszul viselték a segítségtől való függést" - mondta a kutató.

Hat évvel a polgárháború befejezése után Hillary Clinton egységre szólította fel a libériaiakat. Előzőleg Nigériában figyelmeztetette a kormányt, hogy a korrupció a legitimitását fenyegeti.

Clinton több nyugati vendégtől eltérően jelentős anyagi támogatás ígérete nélkül érkezett, bár bejelentette, hogy megnövelik az Angolának az AIDS-ellenes küzdelemhez és a Kongói Demokratikus Köztársaságnak a szexuális erőszakcselekmények felszámolásához nyújtott összegeket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását