2024. május 17. - Paszkál

Debreceni Jazznapok

Idén az eddigieknél több női előadó lép fel a Debreceni Jazznapokon; a szeptember 3. és 6. között megrendezendő esemény két legnevesebb külföldi vendége is a női fellépők sorát gyarapítja - tájékoztatta a Főnix Rendezvényszervező Kht. csütörtökön az MTI-t.
2009. augusztus 13. csütörtök 13:46 - HírExtra
A szervezők kiemelték két művész, Eliane Elias és Amina Claudine Myers érkezését. A 49 éves brazil Elias 1981 óta él és zenél New Yorkban, összesen 23 lemeze jelent meg. A zongorista-énekes legújabb albumát, a Bossa Nova Stories című, tavaly megjelent lemezt mutatja be a debreceni közönségnek. A produkciót kvartettjével adja elő, amelyben férje, Marc Johnson bőgőzik.

A 67 éves amerikai zongorista és orgonista Myers a fesztivál zárónapjának lesz kiemelkedő fellépője: szeptember 6-án a város jelképének számító Református Nagytemplomban ad orgonakoncertet.

A négynapos programsorozat többi előadása a Kölcsey Központ nagytermében és az épülettel szomszédos Baltazár téren lesz, ahol összesen mintegy kéttucatnyi hazai és külföldi vendéggel, az egyéni fellépők között többségében női előadókkal várják a közönséget.

A nyitónapon a Dresch Quartet, majd az osztrák Radio.String.Quartet.Vienna. ad koncertet, utóbbi legújabb, Joe Zawinul szerzeményeit is tartalmazó lemeze anyagát mutatja be. A hazaiak közül ezen a napon lép fel Szolnoki Dóra: a fiatal énekesnő Debrecenbe fiatalokból álló, lüktető, dallamos latin zenét játszó csapatával érkezik.

A programsorozat második napján, szeptember 4-én - igazi szenzációként - az idén 80 éves Benny Golson lép majd fel, aki egy személyben szaxofonos, zeneszerző, hangszerelő és zenekarvezető. Ezen a napon várja még a vendégeket számos magyar előadó is, egyebek mellett Gadó Gábor és Fábián Juli.

Szeptember 5-én Eliane Elias mellett a fesztivál vendége lesz a dán Matthias Schriefl Schreefunk. A magyar fellépők között lesz hallható többek között a Csokonai-díjas Gyarmati Zoltán által vezetett Debreceni Jazzegyüttes és a Pocsai Kriszta Kvartett.
A 38. alkalommal megrendezendő Debreceni Jazznapok Magyarország legrégibb, folyamatosan működő dzsesszfesztiválja, amelyet itthon és külföldön is egyre nagyobb szakmai elismerés övez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását