2024. május 18. - Erik, Alexandra

Betonbiztos a helyünk az unió végén?

A Fidesz szerint a 2002 óta sorozatosan elhibázott gazdaságpolitika nyomán Magyarország a régió éllovasából "betonbiztos európai sereghajtóvá vált", az MSZP-kormány rossz irányba viszi az országot.
2009. augusztus 13. csütörtök 15:05 - HírExtra
Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője azzal összefüggésben beszélt erről budapesti sajtótájékoztatóján, hogy csütörtökön kiderült: a bruttó hazai termék (GDP) idén a második negyedévben 7,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban; illetve, hogy a Bécsben regionális központtal rendelkező 400 nagyvállalat meggyőződése szerint a régióban Magyarországon a legrosszabbak - "katasztrofálisak" - az üzleti kilátások.

Szijjártó Péter szerint a GDP-visszaesés azt mutatja, hogy a kormány megszorításokon alapuló gazdaságpolitikája alkalmatlan és elhibázott, a megszorító intézkedések pedig értelmetlenek, feleslegesek voltak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az adat az elemzői várakozásoknál is rosszabb. (A Reuters által megkérdezett elemzők 2009 második negyedévében 7,1 százalékos csökkenést vártak. Azaz a GDP-csökkenés valamelyest meghaladta az elemzői várakozásokat.)

Az üzleti környezetről szóló eredménnyel kapcsolatban a fideszes politikus kifejtette: Bajnai Gordon kormányfő az elmúlt hetekben komoly energiát fektetett abba, hogy "kommunikációs hadjáratával" mindenkit meggyőzzön arról, visszatérőben van a bizalom Magyarország iránt. "Ehhez képest ma kiderült, hogy a 400 nagyvállalat, amelynek regionális központja Bécsben van, Magyarországot az utolsó helyre tette, mint ahol a legrosszabbak az üzleti kilátások Közép-Európában" - mondta, idézve, hogy e cégek véleménye szerint katasztrofális a helyzet.

Vajon melyik országról beszél Bajnai Gordon, amikor a bizalom visszatéréséről szól? - tette fel a kérdést Szijjártó Péter, aki szerint az adatok alapján elmondható, hogy 2009-re a szocialista kormányok az országot "betonbiztos európai sereghajtóvá" tették.
Álláspontja szerint mindez azt mutatja, hogy minél előbb új gazdaságpolitikára van szükség: a megszorítások helyett a növekedésre kell összpontosítani, "a megszorítások szocialista politikája ugyanis végleg kudarcot vallott és megbukott".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását