2024. május 16. - Mózes, Botond

mböl László lesz az új vezérkari főnök?

Tömböl László altábornagyot, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának vezetőjét javasolja Havril András vezérkari főnök helyére a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre erről szerdai sajtótájékoztatóján számolt be Budapesten.
2008. november 26. szerda 12:02 - Hírextra
Szekeres Imre elmondta: "egyetértésben az öt parlamenti párttal a mai napon javaslatot tettem Sólyom László köztársasági elnöknek a Magyar Honvédség vezetésének megváltoztatására".
Az új jelöltet meghallgatja az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága, majd a köztársasági elnök nevezi őt ki vezérkari főnöknek, várhatóan 2009. január 1-től - tette hozzá a miniszter.

Szekeres Imre elmondta, hogy az érintettekkel egyetértésben megerősíti beosztásában Mikita János altábornagyot, a vezérkari főnök helyettesét. Tömböl László helyére, a Összhaderőnemi Parancsnokságának élére pedig Benkő Tibor vezérőrnagyot javasolja a miniszter.

A nyugdíjba vonuló vezérkari főnökről Szekeres Imre úgy nyilatkozott, hogy az ő segítségével alakult ki és stabilizálódott a honvédség új szervezeti és vezetési rendje. A miniszter méltatta a magyar haderő missziós feladatainak sikeres ellátását, amely - mint mondta - Havril András sikere is.
Havril András vezérezredes 2005 óta a honvédség vezérkari főnöke, nyugdíjazására már sor került volna, de a tárca vezetőjének külön kérésére további egy évig tölthette be ezt a posztot. Havril András diplomáciai szolgálatra készül.

Tömböl Lászlóról a tárca vezetője azt közölte, hogy múlhatatlan érdemei vannak Magyarország NATO csatlakozásának előkészítésében. Ő volt a csatlakozási feladatok közvetlen segítésére létrehozott összekötő csoport parancsnoka. A csatlakozás után hosszabb ideig a NATO-nál teljesített faladatot.

Havril András a sajtótájékoztatón elmondta: már fél éve munkálkodtak a miniszterrel közösen a posztváltás előkészítésében. Sikerei között említette, hogy vezetése alatt kialakult egy olyan katonai kultúra, amely mentén tovább lehet fejleszteni a honvédséget.

"Nyugodt lelkiismerettel adom át vezérkar főnöki beosztást, hiszen egy jól működő, szervezett Magyar Honvédséget tudok átadni, ahol a magyar katonák társadalmi és nemzetközi elismertsége egyre növekszik" - fogalmazott a leköszönő vezérkari főnök.

Tömböl László, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón elmondta: "csak a kollektív munka, az együtt végzett erőfeszítések vezetnek eredményre és ezt nem csak a Magyar Honvédségre, hanem az egész társadalomra értem, amikor az ország védelmi kérdéseiről beszélek."

Az altábornagy jelezte, hogy folytatni kell a haderőreform keretei között megkezdett munkát annak érdekében, hogy a honvédséget egy képességalapú szervezetté formálják.Tömböl László 2003 és 2005 között a Légierő Parancsnokság törzsfőnöke volt. Légierős vezetőt eddig még nem nevezetek ki vezérkari főnöknek Magyarországon. Az 51 éves altábornagy tanult a kalinyini légvédelmi parancsnoki akadémián, majd 1995-ben az Amerikai Egyesült Államok Légierő Vezérkari Akadémiáján is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását