2024. május 18. - Erik, Alexandra

Roma-magyar polgárőrség a biztonságért

Roma-magyar polgárőrség alakult Cegléden, a romákból és nem romákból álló szervezet együttműködik a rendőrséggel és az önkormányzattal a közbiztonság megszilárdítása érdekében.
2009. augusztus 11. kedd 13:53 - HírExtra
Jakab István vállalkozó, helyi vajda elmondta, hogy Cegléd Ugyer városrészében nagy számban élnek cigányok, s gyakori volt a nézeteltérés köztük és a többi lakos között. A rendőri munka segítésére alakult meg a 30 tagot számláló polgárőrség, amely a rendőrséggel egyeztetve másnaponként járőrözik a kertvárosban - tette hozzá.

Közlése szerint a cigány polgárőrök jelenléte nyomán valamelyest máris csökkent a lopások száma, vitás esetben könnyebben szót értenek egymással a felek, javul a település légköre, kevesebb a konfliktus.

Mint mondta, a kedvező tapasztalatok alapján a ceglédi példát más helyeken is követni lehetne, ezért felveszi a kapcsolatot az országban tevékenykedő többi vajdával. Nyíregyházi, soproni társaival már tárgyalt is arról, hogyan lehetne ott is roma-magyar polgárőrséget életre hívni - emelte ki Jakab István.

Takács László, Cegléd alpolgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a városban öt polgárőrszervezet működik, ezek munkáját az önkormányzat évente több millió forinttal támogatja. A szervezetek között a vajda által szervezett és anyagilag is támogatott polgárőrség eredményesen tevékenykedik. Az önkormányzat most azt szeretné elérni, hogy a városi rendőrök a roma polgárőrökkel együtt járőrözzenek a kertvárosban, így segítsék egymás munkáját.

A cigány polgárőrségnek pontosan körülhatárolt jogkör meghatározásával szerepe lehet a településeken a közrend megerősítésében - szögezte le az alpolgármester.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását