2024. április 29. - Péter

16 százalékkal vezet a Fidesz

Jelenleg a választásra jogosultak 38 százaléka érzi kedvenc pártjának a Fideszt, míg az MSZP-t csak 22 százalékuk - közölte a Marketing Centrum októberi felmérése alapján vasárnap az MTI-vel.
2007. október 14. vasárnap 21:51 - Hírextra

"Az ellenzéki párt továbbra is több mint egymillióval több ember politikai véleményeit képes orientálni, mint a nagyobbik kormánypárt" - olvasható közvélemény-kutató cég közleményében.
Ez viszont azt is jelenti - mutat rá a Marketing Centrum -, hogy ha most rendeznék a parlamenti választásokat, a nagyobbik ellenzéki párt majdnem bizonyosan egyedül is megszerezné a mandátumok többségét. Erre valószínűleg szüksége is lenne a Fidesznek a kormányalakításhoz, hiszen a KDNP-nek éppen csak hogy kimutatható az önálló támogatottsága, az MDF pedig korántsem biztos koalíciós partnerük - teszik hozzá.

Az október 5. és október 10. között, 1.000 felnőtt részvételével készült felmérésből kiderül, hogy a válaszadók 18 százalékának nincs kedvenc pártja. Ha a bizonytalanok azokhoz hasonlóan szavaznának, akik már most is tudtak dönteni, akkor a Fidesz 50 százalék fölötti eredményre számíthatna, és az MSZP mellett az SZDSZ és az MDF is bejutna a parlamentbe. A Marketing Centrum szerint más pártoknak viszont nincs erre esélyük.

A várhatóan szavazó bizonytalanok körében azonban sokkal több a 2006-os MSZP-támogató, mint a korábbi Fidesz-támogató. Az MSZP elsősorban azokat a támogatóit veszítette el, akik korábban is csak lazán kötődtek a párthoz, ám az elbizonytalanodott MSZP támogatóknak csak egy töredéke gondolja azt, hogy most a Fideszre voksolna. A Fidesz jelenlegi támogatói között viszont viszonylag sokan vannak olyanok, akik érzelmileg közömbösen viszonyulnak a párthoz.

A Marketing Centrum október eleji felmérése során a Zuschlag-ügyet említették a legtöbben az elmúlt hónap legfontosabb belpolitikai eseményeként. Ez azonban csak alig észlelhetően hatott a pártok támogatottságára.

A Századvég októberben publikált felmérése szerint az ősz eleji politikai aktivitásnövekedés inkább a Fidesznek kedvezett, szeptember közepén az összes megkérdezett 31 százaléka támogatná a nagyobbik ellenzéki pártot, eközben az MSZP támogatottsága egy százalékponttal bővült, így jelenleg 18 százalékon áll.

A Tárki őszi felmérése alapján a Fidesz kivételével minden parlamenti párt támogatottsága csökkent szeptemberben.

A Magyar Gallup Intézet szeptemberben azt közölte: a nagyobbik ellenzéki párt, a Fidesz támogatói változatlanul kétszer annyian vannak, mint a szocialisták, szeptember elején a teljes népesség egyharmadát tették ki a Gallup felmérése szerint. A biztos pártválasztóknál ez a különbség ennél is nagyobb, az MSZP 27 százalékával szemben a Fidesz támogatottsága 60 százalékos.

A Medián szeptember közepi kimutatása szerint a választani tudó szavazók között a Fidesz vezet 53 százalékkal, az MSZP 34, az MDF 5, az SZDSZ 4 százalékot tudhat magáénak. A Szonda Ipsos felmérése szerint szeptemberben megállt az MSZP támogatottságának elmúlt hónapokban tapasztalható lassú emelkedése, sőt némileg visszájára fordult a folyamat, a Fidesz pedig 2 százaléknyi szimpatizánst veszített.

A Szonda Ipsos adatai szerint a teljes választókorú lakosság 32 százaléka a Fideszre, 18 százaléka az MSZP-re szavazna. A biztos pártválasztók körében 59 százalékos a Fidesz támogatottsága, az MSZP-é pedig 30 százalékos.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását