2024. április 19. - Emma

Végre kiderül, mit tudunk!

Felhajtás nélkül, a már megszokott médiacsendben készül a világ öttusasportja az év legjelentősebb versenyére: augusztus 13-tól 34 ország 160 versenyzőjével rendezik Londonban a 2009-es vébét. Új szabályok, új arcok - magyar érmek?
2009. augusztus 10. hétfő 07:30 - Gedei Szilárd
Új szabályok, új arcok – vajon a magyarok számára továbbra is sikersportág marad a modernkori öttusa?

„Az. Legalábbis mi nem szeretnénk lentebb adni az igényeinkből. A magyar öttusa korábbi eredményei megkövetelik a jó szereplést a londoni világbajnokságon is. Pont ezért a férfiaknál például minden számban a dobogó a cél” – mondta a HírExtrának Pálvölgyi Miklós, a válogatott szövetségi kapitánya.

Nyolcan az érmekért

Merész célkitűzés, ugyanis a négy férfi és négy női tusázóból álló vébécsapatunk enyhén szólva sem a legjobb összeállításban utazik Nagy-Britanniába. Kasza Róbert például néhány hete, az országos bajnokságon ismét megsérült, így kerülhetett a csapatba a fiatal, a felnőtt világversenyek terén abszolút tapasztalatlan Demeter Bence.

Ők utaznak a vébére
Nők: Gyenesei Leila, Vörös Zsuzsa, Kovács Sarolta, Cseh Krisztina.
Férfiak: Marosi Ádám, Tibolya Péter, Németh Róbert, Demeter Bence.
Pálvölgyi Miklós így elsősorban a csapat „nagy öregjének” számító Marosi Ádámtól, illetve a szintén nem nyeretlen kétéves Tibolya Pétertől várja a jó eredményt, azaz a dobogót.

A lányoknál is hasonló a helyzet: Vörös Zsuzsa ugyebár egy sok nagy csatát megélt bajnoknő, és Gyenesei Leila háta mögött is van már egy-két húzós verseny. Sőt, a rendkívül fiatal – néhány hónapja még junior Európa-bajnoki címet is szerző – Kovács Sarolta is volt már aranyérmes váltóban a legutóbbi budapesti világbajnokságon.

Ilyenné vált az utolsó tusa: összevont lövészet és futás a budapesti világkupáról:

Bizakodásra adhat okot, hogy a nyolc magyar tusázó mindegyike könnyedén, és eredményesen vette át az új szabályok ritmusát, mindegyikőjük megbarátkozott az összevont futás-lövészet befejező számmal.

Jók vagyunk az új szabályokkal is

„Az eddigi eredmények alapján Marosinak ízlik legjobban a változtatás, ő ugyanis majdnem mindegyik versenyen dobogóra került, amin a szabályváltoztatás óta elindult. Vörös Zsuzsa is kezdi megérezni, hogy mi is a lényege ennek az újfajta lövészetnek” – árulta el a szövetségi kapitány a HírExtrának.

Az mindenesetre jó, hogy ugyan az egész világon még egyfajta tanulási folyamatban tart a legújabb öttusa, mi nem hogy nem szakadunk le, hanem egyenletes, jó teljesítményekkel tudjuk az élmezőnyben tartani a magyar öttusát. A futás és a lövészet összevonása egyébként „csak” annyit változtatott meg a nemzetközi élmezőnyben, hogy sokkal kevesebb maradt a stabil teljesítmény – van olyan versenyző, aki az egyik versenyt megnyeri, aztán a következőben csak a mezőny legvégére tud odaérni…

Hogy a magyar versenyzők hová tudnak odaérni, illetve hogy összességében tud-e a válogatott jobb eredményt produkálni, mint a tavalyi budapesti vébén (egy aranyérem és egy bronz a női, illetve férfi váltóban), az kiderül augusztus 13. és 16. között Londonban, a szabályváltoztatások utáni első világbajnokságon.
Vörös Zsuzsa: „Nekem sokkal nehezebb”
Mit vár magától a londoni vébén?
Sokkal jobb szereplést, mint ami az Európa-bajnokságon sikerült – mondta el a HírExtrának Athén olimpiai bajnoknője, többszörös világbajnok öttusázó. – Többet nem tudok mondani, mert nagyon sok minden befolyásolhatja az eredményemet.

Például az új szabályok.
Igen. Úgy érzem, hogy nekem nehezebb erre átszoknom. Tizenöt évig lőttem egy szabály szerint, most azonban már teljesen más felfogásban kell odaállni.

Nehezebb?
Száznyolcvanas-százkilencvenes pulzussal befutni a lőállásba, úgy gyorsan lőni, aztán pedig továbbfutni mindenképpen nehéz.

Visszatérve az esélylatolgatásra: biztos van olyan helyezés, aminek örülne…
A fehérvári világkupán kilencedik lettem, egy tízen belüli helyezéssel most is elégedett lennék.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását