2024. május 11. - Ferenc

Egymilliárdra perlik az önkormányzatot

Közel egymilliárd forintra perli Salgótarján önkormányzatát egy beruházó, és egy másik cég is hasonló pert helyezett kilátásba egy ingatlanügy miatt.
2009. augusztus 10. hétfő 15:41 - HírExtra
Dóra Ottó (MSZP) elmondta, hogy a jegyzőtől elkért dokumentumokból szereztek tudomást az ügyről, mivel a polgármester nem tájékoztatta erről a testületet.

Hozzátette: a közgyűlési nyári szünet után fegyelmi vizsgálatot kezdeményez Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester ellen, mert a városvezető a közgyűlés tudta nélkül megkötött szerződésekkel túllépte hatáskörét, ennek pedig az lehet a következménye, hogy csődhelyzetbe kerülhet a város, ha elveszíti a pert.

A frakcióvezető az alaphelyzetet ismertetve elmondta: egymáshoz közeli területen akar bevásárlóközpontot építeni Salgótarján déli részén a Magnum Hungaria Zeta Kft. és a Center Invest Salgótarján Kft., a megközelíthetőség miatt pedig mindkét cégnek szüksége van egy összekötő útra.

A polgármester 2008 februárjában elvi megállapodást írt alá a Center Invest Kft.-vel, ebben ígéretet tesz arra, hogy az önkormányzat biztosítja az út megépítését, csakhogy az a terület, amelyen a Center utat építene, túlnyomórészt a Magnum tulajdonában van.

Júniusban a polgármester szerződésben rögzítette, hogy a Magnum megépítheti az utat, majd hivatalossá tette a Center Invest Kft.-vel kötött elvi megállapodást is. Utóbbi teljesítéséhez a Magnum földterületének kisajátítását kérte az Államigazgatási Hivataltól, de a kérelmet a hivatal hiánypótlások miatt visszaküldte.

A Magnum levélben jelezte a polgármesternek, hogy kisajátítás esetén a megkötött szerződés az önkormányzat hibájából meghiúsul, ezért a megállapodást bíróság előtt fogják megtámadni, és kártérítési keresetet adnak be az önkormányzat ellen.

A Center Invest ezt már meg is tette, 2 millió 250 ezer euróra és 307 millió forintra perli az önkormányzatot. A Center azért követeli a kártérítést, mert a területet az út feltételével vásárolta meg, a kisajátítás viszont nem történt meg.

A polgármester a kisajátítási eljárás megindítására tavaly novemberben javaslatot tett, ám a közgyűlés levette napirendről az előterjesztést, a képviselők úgy vélték, hogy két beruházó cég közötti versenyről van szó, amiben nem nekik kell dönteniük.

Dóra Ottó közölte: a Center Invest által elindított per jelenleg szünetel, a kft. a kisajátításról szóló közgyűlési döntésre vár.

A frakcióvezető úgy fogalmazott: "a polgármester asszony felelőtlen, végig nem gondolt, vagy éppen nagyon is végiggondolt döntéseivel olyan helyzetbe sodorta a várost, amelynek végeredményeként Salgótarján megyei jogú város önkormányzata mindenképpen sok pénzt fog fizetni valakinek, vagy a Center Invest Kft.-nek ebben a perben, vagy adott esetben a Magnum Kft.-nek egy másik perben."

Ráadásul jelen pillanatban egy bevásárlóközpont sem épül; "a Center Invest azért nem épít, mert még nincs birtokában az útépítési lehetőség, a Magnum pedig azért, mert a feje fölött ott lebeg a kisajátítás réme" - tette hozzá.

A polgármester ez ügyben a novemberi, eredménytelen előterjesztés óta a június 30-i közgyűlésre is beterjesztette a javaslatot, majd rendkívüli ülést hívott össze július 17-ére és 28-ára is, de a Fidesz, az SZDSZ és az MSZP képviselői távollétükkel mindannyiszor határozatképtelenné tették az ülést.

A szocialista frakcióvezető ezzel kapcsolatban azt mondta: "Láttunk meg látunk önkormányzati képviselőket, tisztségviselőket előzetes letartóztatásban ülni ingatlanügyekben. Én úgy vélem, hogy a képviselő-testület most már egyre nagyobb hányada úgy gondolja, hogy nem akarna ebbe a körbe kerülni."

Az ügyben a következő rendkívüli közgyűlést augusztus 11-én tartják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását