2024. május 10. - Ármin, Pálma

Turnézik az izraeli-arab zenekar

Spanyolországban Daniel Barenboim karmesteri pálcája alatt hangolták össze hangszereiket a fiatal izraeli és arab zenészekből álló West-Eastern Divan Orchestra muzsikusai az együttes 10. születésnapja alkalmából szervezett európai turnéra.
2009. augusztus 8. szombat 13:59 - HírExtra
A West-Eastern Divan Orchestrát 1999-ben, a közel-keleti népek közötti együttműködés példájaként hívta életre az izraeli-argentin Daniel Barenboim a palesztin születésű amerikai professzorral, Edward Saiddal. Az együttest azzal a céllal alapították, hogy a klasszikus zene révén hozzák közelebb egymáshoz a két népet.

"Ez a zenekar legendássá vált Európában. Ma már új, alternatív eszközt jelent a közel-keleti konfliktus megközelítésére" - mondta az AFP-nek a dirigens a próba után, amelyet a Sevilláról délre lévő Pilasban tartott 103 zenészével. Idén 37 izraeli, összesen 42 palesztin, szíriai, libanoni, jordániai és egyiptomi, továbbá számos spanyol vesz részt az európai turnén, amely a héten Spanyolországban vette kezdetét, és Salzburgban, Bayreuthban, majd Londonban folytatódik.

Barenboim az együttéléshez arra tanítja a zenekar tagjait, hogy tartsák tiszteletben a másik fél érveit és figyelemmel hallgassák meg azokat. "Zenekarunknak nincs közös politikai vonala, 10 ezer különböző nézet ütközik kebelében" - magyarázta az AFP-nek. "Elképzelésünk szerint mindenki szabadon kifejtheti véleményét és nem várjuk el, hogy a másik elfogadja azt. Azt azonban igen, hogy legyen rá kíváncsi és érdeklődéssel kövesse" - tette hozzá a dirigens.

A turné előtt is vita alakult ki, amikor a zenekar tagjai szállásuk kertjében a berlini fal ledöntésének 20. évfordulójáról megemlékező feliratot készítették. Az egyik arab zenész az izraeliek által Ciszjordániában emelt falat festette fel azzal a felirattal, hogy „az apartheid falának le kell dőlnie”, ami kiváltotta az egyik izraeli muzsikus tiltakozását. A maestro, ahogy növendékei nevezik, rögtön közbelépett, hogy lecsillapítsa őket.

„Mindig vannak viták, ezek az emberek egymással ellenséges országokban élnek. Hogyan értsen egyet egy szíriai egy izraelivel?” - kérdezte, miközben mélyet szívott cigarettájából. „De a másiknak meg kell tanulnia együtt élni azzal, hogy a másik fél is szabadon kifejtheti véleményét”.

Daniel Barenboim szerint a visszatérő viták ellenére a zenekar előrelépést jelent. Valóságos diadalnak tekinti, hogy januárban a gázai övezet elleni izraeli offenzíva közepette a zenekar megtartotta körútját. Az együttes vezetője összehívta a muzsikusokat, hogy ők döntsék el, mi legyen a teendő. „Arra számítottam, hogy az egyik oldalon az izraeliek állnak majd, a másikon a palesztinok, de mindenki egyet akart: ez a Divan győzelme” – mondta a dirigens. Ebben a szellemben tettek közös nyilatkozatot a gázai események, illetve a 2006-os libanoni harcok idején.

„A világ legfontosabb helyein, köztük Rámalláhban a repertoár legnehezebb darabjait játszottuk el, és a zenekar legendává vált Európában, lehetővé tette, hogy mást is elképzelhessünk a térségben, mint konfliktust” - mondta Daniel Barenboim.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását